Εγκαινιάστηκε χτες το  βράδυ -6 Ιουνίου- από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρο Καράογλου, στη Νέα Παραλία (στο ύψος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης) το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου. Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο.


Ο κ. Καράογλου  εξήρε το έργο του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που «κατάφερε επί 33 χρόνια να οργανώνει ανελλιπώς το Φεστιβάλ Βιβλίου, το οποίο προσφέρει πνευματικό έργο  αφού  συνεισφέρει στον πολιτισμό και τονώνει την φιλαναγνωσία».

Με τη σειρά του ο Παναγιώτατος  Μητροπολίτης Άνθιμος, αφού συνεχάρη τον κ. Μπαρμπουνάκη και τη διοίκηση του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας για την πνευματική εκδήλωση που προσφέρουν κάθε χρόνο στους Θεσσαλονικείς, αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του βιβλίου και κάλεσε «όλους τους γονείς και δασκάλους να πείσουν τα νέα παιδιά να εγκαταλείψουν για λίγο την τηλεόραση και τους υπολογιστές και να  επισκεφτούν το Φεστιβάλ Βιβλίου για να μπουν στο μαγικό κόσμο της ανάγνωσης».

Τη βεβαιότητά του ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου θα αγκαλιαστεί και φέτος από τους Θεσσαλονικείς, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, και κάλεσε όλους του φορείς της πόλης να συνεργαστούν για την προώθηση του  βιβλίου και του πολιτισμού στην πόλης. 

«Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι ένας καταξιωμένος θεσμός που φέρνει σε επαφή τους δημιουργούς του βιβλίου με εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες από τη Βόρεια Ελλάδα. Με τη στήριξη τέτοιων  θεσμών που προάγουν τον πολιτισμό δημιουργούνται νέοι, μέσα από τη σύμπραξη και την κοινή δημιουργία», επισήμανε.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων, παραβρέθηκαν ο  αντιδήμαρχος Νεολαίας, Εθελοντισμού και Αθλητισμού Γιώργος Αρβανίτης, η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Βλαντιμίρ Ποτάποβ, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  Γιώργος Μαραντέλος, εκδότες, συγγραφείς, εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το 33ο Φεστιβάλ

Το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου, σε νέα περίπτερα και με μεγάλη συμμετοχή εκδοτικών οίκων και φορέων του πολιτισμού και των γραμμάτων θα λειτουργεί μέχρι τις 22 Ιουνίου στον αναπλασμένο  χώρο της Νέας Παραλίας ( από το ύψος του Ιστιοπλοϊκού  Ομίλου Θεσσαλονίκης. 

Αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης» (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες), ο οποίος υποστηρίζει  έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους και στο πλαίσιό του θα πραγματοποιηθούν  πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού, θεάτρου, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή συγγραφέων. 

Το φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου είναι αφιερωμένο στον εορτασμό της πόλης ως: «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας  2014». 
Στη διάρκειά του θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε συνεργασία  με τη «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό και οι εκδότες αλλά και οι επισκέπτες του φεστιβάλ στην πανευρωπαϊκή γιορτή που διοργανώνει  φέτος η Θεσσαλονίκη. 

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν περισσότεροι από 250 εκδότες από όλη τη χώρα. 

Ωράριο λειτουργίας:Καθημερινά από τις 18.30 -  23.00
Κυριακές  και το πρωί 11 - 13.30 και 18.30 -23.00