Αντιμέτωπες με πιθανό μπλάκ άουτ κινδυνεύουν να βρεθούν οι υπηρεσίες Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) των επιμελητηρίων, τη Δευτέρα 21 Ιουλίου.


Πέτρα του σκανδάλου… τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεών των ΑΕ και ΕΠΕ (με ημερομηνία σύγκλησης μέχρι τις 30 Ιουνίου), τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 20 Ιουλίου στις υπηρεσίες ΓΕΜΗ, συνοδευόμενα με παράβολο ή παράβολα τελών δημοσίευσης.

Στο σημείο αυτό αρχίζουν τα ευτράπελα, καθώς η καταληκτική ημερομηνία που έχει οριστεί είναι η Κυριακή 20 Ιουλίου. Κατά συνέπεια η ημερομηνία μεταφέρεται για την επόμενη εργάσιμη, δηλαδή τη Δευτέρα 21 Ιουλίου. Ωστόσο από την 21η Ιουλίου βάσει του νόμου 4250, καταργείται το παράβολο δημοσίευσης για τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση «από την 21-7-2014, δεν απαιτείται πλέον η συνυποβολή παραβόλου τελών δημοσίευσης στο ΦΕΚ, δεδομένου ότι οι σχετικές δημοσιεύσεις θα πραγματοποιούνται πλέον ατελώς».

«Το ερώτημα που προκύπτει από όλο αυτό το κομφούζιο που δημιουργείται είναι το εξής. Γιατί ο επιχειρηματίας, ο οποίος θα είναι καθόλα νομότυπος, να καταθέσει τα πρακτικά της γενικής συνέλευσης της εταιρίας του πριν τις 21 Ιουλίου και να πληρώσει το σχετικό παράβολο, όταν μπορεί να το κάνει την 21η Ιουλίου ατελώς; Η κατάσταση είναι τραγελαφική» σχολιάζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος υπογραμμίζοντας ότι, αναπόφευκτα, την 21η Ιουλίου θα δημιουργηθούν ουρές στα επιμελητήρια.

«Για τα επιμελητήρια που έχουν στα μητρώα τους μεγάλο αριθμό ΑΕ και ΕΠΕ δημιουργείται ένα σημαντικό πρόβλημα που ζητά επιτακτικά λύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης, Νίκου Δένδια» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ανακοινωθεί άμεσα παράταση για την κατάθεση των σχετικών πρακτικών προκειμένου να αποφευχθούν συνωστισμοί, εκνευρισμοί και ταλαιπωρίες τα επιμελητήρια.