Εδώ και 15 χρόνια δεν έχει συνταχθεί κυκλοφοριακή μελέτη για τη Θεσσαλονίκη! Αυτό υπογράμμισε ο ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και αντεπιστέλλων μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Γιώργος Γιαννόπουλος.


Ο καθηγητής Γιαννόπουλος βραβεύτηκε, σήμερα, για τη συνεισφορά του στον τομέα των μεταφορών και των μετακινήσεων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης,  από το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

Ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ, Γιάννης Παλαιστής, έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε κρίσιμες μελέτες που εκπόνησε για τη Θεσσαλονίκη, όπως τα χαρακτηριστικά των μετακινήσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα, τα μέσα σταθερής τροχιάς στην πόλη, την κυκλοφοριακή μελέτη για το Μέγαρο Μουσικής, τη Γενική Κυκλοφοριακή Μελέτη, μελέτες για το λιμάνι, αλλά και το ευφυές σύστημα διαχείρισης της αστικής κινητικότητας.

Ο κ. Γιαννόπουλος θυμήθηκε ότι στην πρώτη προγραμματική περίοδο στη χώρα μας (1989-1994) είχαν ενταχθεί μόλις τέσσερα συγκοινωνιακά έργα, μεταξύ των οποίων η επαρχιακή οδός Ψάθας – Αλεποχωρίου! «Τώρα πια είναι καθιερωμένη η ειδικότητα του συγκοινωνιολόγου, υπάρχει διαδικασία σχεδιασμού των μεταφορών, επιστημονική θεώρηση του συστήματος μετακινήσεων και αξιολόγηση των συγκοινωνιακών έργων», είπε.

Για το μέλλον πάντως ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος και τόνισε πως πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του ΣΑΣΘ, να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη και μετρό και τραμ, ενώ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει νέα γενική κυκλοφοριακή μελέτη για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν περάσει 15 χρόνια από την πρώτη (και τελευταία) μελέτη που έγινε.