Ένας υπολογιστής πέρασε για πρώτη φορά το τεστ Τιούρινγκ καταφέρνοντας να ξεγελάσει τους κριτές/εξεταστές και να τους πείσει ότι είναι ένα 13χρονο παιδί.


Το τεστ Τιούρινγκ βασίζεται στο διάσημο παιχνίδι ερωταπαντήσεων που ανέπτυξε ο βρετανός μαθηματικός και πρωτοπόρος της πληροφορικής Άλαν Τιούρινγκ, «Can Machines Think?». Σκοπός του είναι να διερευνήσει αν ένας άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί εάν μιλά σε υπολογιστή ή σε άνθρωπο.

Ο Τιούρινγκ είχε προτείνει το 1950 ότι, αν ένας υπολογιστής, κατά τη διάρκεια πεντάλεπτης γραπτής συζήτησης μέσω πληκτρολογίου, καταφέρει να πείσει το 30% των συνομιλητών του πως είναι άνθρωπος, τότε πράγματι σκέφτεται σαν άνθρωπος.

Μέχρι σήμερα κανένα μηχάνημα δεν είχε καταφέρει κάτι τέτοιο, καθώς τελικά η τεχνητή νοημοσύνη με τον άλφα ή βήτα τρόπο «προδίδει» την μη ανθρώπινη φύση της σε ένα διάλογο με τους ανθρώπους.

Πλέον, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας: οι μηχανές αποκτούν σταδιακά «νου», που στο μέλλον δύσκολα θα μπορεί να ξεχωρίσει κανείς από τον ανθρώπινο.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ της Μεγάλης Βρετανίας το Σάββατο (60ή επέτειο από τον θάνατο του Άλαν Τιούρινγκ), όταν ο «Eugene Goostman», ένα πρόγραμμα υπολογιστή που εξομοιώνει ένα 13χρονο αγόρι, κατάφερε να περάσει το περίφημο τεστ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, δημιουργοί του οποίου είναι ο Βλάντιμιρ Βέσελοφ (γεννηθείς στη Ρωσία και πλέον μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ) και ο Γιουτζίν Ντεμτσένκο (από την Ουκρανία - πλέον ζει στη Ρωσία).

.