Τη θέση του για διεξαγωγή εθνικών εκλογών εξέθεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικαλούμενος «μεγάλη δυσαρμονία» ανάμεσα το εκλογικό σώμα και τη Βουλή.


Παράλληλα, απηύθυνε σειρά αυστηρών προειδοποιήσεων προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, για τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις του. 

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Σαμαρά «να μη διανοηθεί» να προχωρήσει σε άλλα μέτρα, ενώ με τον ίδιο υψηλό τόνο ζήτησε από τον πρωθυπουργό να «μη διανοηθεί» να διορίσει νέο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και επίτροπο στην ΕΕ, χωρίς προηγούμενη συμφωνία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αμέσως μετά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο ότι τα αποτελέσματα των εκλογών δημιουργούν ένα νέο τοπίο στη χώρα και πρόσθεσε ότι συντελέστηκε μια ιστορική ανατροπή και δημιουργήθηκε ένας νέος συσχετισμός δύναμης. 

«Αν χθες είχαμε εθνικές εκλογές, θα είχαν αθροιστικά 94 βουλευτές, από 162 που έχουν σήμερα στη Βουλή. Αυτό συνιστά μία πολύ μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βούληση του λαϊκού σώματος και τους συσχετισμούς που υπάρχουν στη Βουλή», υποστήριξε. 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε τη νίκη του κόμματός του και την ταυτόχρονη απώλεια δυνάμεων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι αυτό συνιστά μια μεγάλη δυσαρμονία ανάμεσα στη βουλή και στο εκλογικό σώμα και δεν νομιμοποιείται αυτή η Βουλή να προχωρήσει σε κρίσιμες αποφάσεις ούτε να εκλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Πρέπει με συντεταγμένο και ομαλό τρόπο το συντομότερο δυνατό να υπάρξει προσφυγή σε εθνικές εκλογές προκειμένου να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ