Σήμερα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, αναμένεται να τεθεί και επισήμως το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Μπορεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών να έχει στο οπλοστάσιό του το πρωτογενές πλεόνασμα, ωστόσο η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά μέχρι τη λήψη οριστικών αποφάσεων, όπως ήταν και εκείνη του Νοεμβρίου του 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων. Τώρα αναμένεται να συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα και τα στοιχεία για τις τράπεζες. Οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, μετά το πέρας των ευρωπαϊκών stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.

Τρία είναι τα σενάρια που εξετάζονται από Ελλάδα και ευρωζώνη για την ελάφρυνση του χρέους: επιμήκυνση του χρόνου ωρίμασης των ομολόγων, μείωση ή εξασφάλιση σταθερά χαμηλών επιτοκίων και περίοδος χάριτος για τους τόκους.
  •  Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνηση, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τη «μεγαλύτερη δυνατή», ακόμη και στα 60 ή 70 χρόνια, παρότι το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει επιμήκυνση στα 50 χρόνια, από 30 σήμερα.
  • Σχετικά με τα επιτόκια, η ελληνική διαπραγματευτική θέση έχει μετακινηθεί από τη μείωση του επιτοκίου στη μετατροπή του σε σταθερό, καθώς ανησυχεί ότι τα επόμενα χρόνια τα κυμαινόμενα επιτόκια θα αυξηθούν επιβαρύνοντας τις δαπάνες για τόκους.
  • Τέλος, το τρίτο σενάριο αναφέρει πως η ελληνική πλευρά ζητά περίοδο χάριτος 17 χρόνια για την πληρωμή των τόκων.
Για την ευρωζώνη το ύψος του χρέους και η βιωσιμότητά του συνδέονται με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και το πώς αυτές θα καλυφθούν. Αν περισσέψουν κεφάλαια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αυτομάτως μειώνονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Και όλα αυτά, με τη σειρά τους, θα επηρεαστούν από τις εξελίξεις στα πεδία της ανάπτυξης και της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, για τα οποία οι εκτιμήσεις θα είναι ασφαλέστερες το φθινόπωρο.