megaro mousikis thessalonikis 04.jpg
Στο πλαίσιο της Ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιείται, σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, στη Θεσσαλονίκη, Διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Στη διάσκεψη θα προεδρεύσει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Οι εργασίες της Διάσκεψης θα διεξαχθούν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Στην πρώτη συνεδρία της Διάσκεψης, με θέμα «2004-2014: Δέκα Έτη Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης των Δυτικών Βαλκανίων», το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας σκοπεύει να πετύχει επαναβεβαίωση της δέσμευσης της Ε.Ε. για το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής, αλλά και των χωρών των δυτικών Βαλκανίων να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων που σχετίζονται με την ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, που θα ακολουθήσει, θα συζητηθούν οι τρόποι συνεργασίας των χωρών – μελών της Ένωσης με τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων.

Πιο ενδιαφέρουσα και ουσιαστική, πάντως, είναι η δεύτερη συνεδρία, με θέμα «Πέρα από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης: Διασυνδεσιμότητα στους τομείς Μεταφορών και Ενέργειας». Εκεί θα συζητηθούν ευκαιρίες που προσφέρονται από περιφερειακά φόρα που μπορούν να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής προσέγγισης σχετικά με τη διασυνδεσιμότητα στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών.

Στο τραπέζι θα μπει η αξιολόγηση επενδύσεων σε έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών και της ενέργειας, άρα και ό,τι έχει σχέση με οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομο, αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου και πετρελαίου και θα αναζητηθούν τρόποι ενισχυμένης συνεργασίας και οικονομικής βοήθειας.

Με την ολοκλήρωση της διάσκεψης (ώρα 15.30), ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις του κ. Βενιζέλου με τους ομολόγους του των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.