Ντέρμπι, στις περιφέρειες αναμένεται στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση. Τουλάχιστον αυτά δείχνουν οι αριθμοί.


Αναλυτικά:

Αττική: Η διαφορά του 1,7% που είχε στον πρώτο γύρο η εκλεκτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου (23,8%) από τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σγουρό (22,11%), καθιστά αυτομάτως την αυριανή κόντρα σε ντέρμπι. Η ΝΔ (που είδε τον Γιώργο Κουμουτσάκο να μένει τρίτος) ανακοίνωσε τη στήριξή της στον κ. Σγουρό, ωστόσο η κ. Δούρου ευελπιστεί ότι θα συγκεντρώσει τις αντιμνημονιακές ψήφους των άλλων υποψηφίων.

Κεντρική Μακεδονία: Η μεγάλη απόσταση που απέκτησε την περασμένη Κυριακή ο Απόστολος Τζιτζικώστας (32,81%) από τον προτεινόμενο από τη ΝΔ Γιάννη Ιωαννίδη (18,59%), εκ των πραγμάτων τον θέλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την επανεκλογή του. Εκτός απροόπτου, αναμένεται να ψηφιστεί και από την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των υπόλοιπων υποψηφίων που δεν συμμετέχουν στην αυριανή διαδικασία.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: «Γαλαζοπράσινη» θα είναι εδώ η μάχη, με αντιμέτωπους τους ίδιους των προηγούμενων εκλογών. Τον Γιώργο Παυλίδη (34,73%) που στηρίζει η ΝΔ και τον νυν περιφερειάρχη, Άρη Γιαννακίδη (27,58%) που έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ρόλο ρυθμιστή θα έχουν οι ψηφοφόροι του τρίτου στην κατάταξη, εκλεκτού του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνου Μορφίδη (11,41%).

Δυτική Μακεδονία: Σχεδόν 6,5 μονάδες διαφορά έχει ο γαλάζιος νυν Περιφερειάρχης Γιώργος Δακής (35,61%) από τον ανεξάρτητο Θόδωρο Καρυπίδη (29,13%). Αυτόν στηρίζουν ανεπίσημα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ πιθανόν να ψηφιστεί και από τους ψηφοφόρους του εκλεκτού της Κουμουνδούρου Θέμη Μουμουλίδη (11,05%).

Θεσσαλία: Πολύ πιθανή είναι η επανεκλογή του νυν Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού (42,90%) τον οποίο στηρίζει η ΝΔ. Απέναντί του θα έχει τον προτεινόμενο από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσιλιμίγκα (17,30%). Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε τον πρώτο γύρο η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (13,30%).

Ιόνια Νησιά: Από τις πιο αμφίρροπες μάχες, λόγω της μικρής διαφοράς των δύο υποψηφίων αλλά και των πολλών (δέκα) υποψηφιοτήτων του πρώτου γύρου. Την επανεκλογή του θα διεκδικήσει ο προερχόμενος από τη ΝΔ Σπύρος Σπύρου (21,76%) που θα έχει αντίπαλο τον Θεόδωρο Γαλιατσάτο (20,55%), πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ενδιαφέρον αναμένεται η στάση των ψηφοφόρων της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άντζελας Γκερέκου (14,49%).

Δυτική Ελλάδα: Τον νυν περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα (23,06%) που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ θέλει να αμφισβητήσει ο γαλάζιος Ανδρέας Κατσανιώτης (19,85%), ο οποίος απρόσμενα για κάποιους κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο. Ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ζαφειρόπουλος (3,3%) θα στηρίξει τον κ. Κατσιφάρα, ενώ καθοριστικό ρόλο θα έχουν οι ψήφοι του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Χατζηλάμπρου (16,81%).

Στερεά Ελλάδα: Μεγάλο φαβορί εδώ είναι ο Κώστας Μπακογιάννης (41,34%) τον οποίο στηρίζει η ΝΔ. Αντίπαλός του θα είναι ο Βαγγέλης Αποστόλου (18,75%), υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικό ποσοστό, 14,40% έλαβε την περασμένη Κυριακή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.

Πελοπόννησος: Σαφές προβάδισμα έχει ο νυν περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης (43,22%), τον οποίο στηρίζουν τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ. Από πολύ πίσω ξεκινά τον αγώνα ο Οδυσσέας Βουδούρης (15,72%), πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Βόρειο Αιγαίο: Ενδοκυβερνητικός «εμφύλιος», καθώς η Χριστιάννα Καλογήρου (31,51%), προερχόμενη από τη ΝΔ, θέλει να καταλάβει το «θώκο» του πράσινου νυν περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή (25,88%). Ρόλο ρυθμιστή θα έχουν οι ψηφοφόροι της Αγλαΐας Κυρίτση (19,37%), πρότασης της Κουμουνδούρου.

Νότιο Αιγαίο: Επίσης, γαλαζοπράσινη «ναυμαχία», με αντιπάλους τον Γιώργο Χατζημάρκο (35,66%) εκ μέρους της ΝΔ και τον νυν περιφερειάρχη που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μαχαιρίδη (32,28%). Άγνωστες οι προθέσεις των ψηφοφόρων του Μπενέτου Σπύρου (18,35%), τον οποίο στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Κρήτη: Κι εδώ θα βρεθούν αντιμέτωποι ένας υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και ένας της ΝΔ. Ο νυν πράσινος περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης (41,04%) που είναι ο επικρατέστερος και ο γαλάζιος Σεραφείμ Τσόκας (26,21%).