Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας από το Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός της ΔΕΘ - Helexpo, το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, σε ένα "ισχνό" ακροατήριο...


«Κάποιοι θα μείνουν με την όρεξη. Ούτε νέα μέτρα, ούτε νέο μνημόνιο. Βγαίνουμε από την κρίση» τόνισε, ασκώντας κριτική στην Αντιπολίτευση, η οποία δεν θέλει να βγει η χώρα από το Μνημόνιο, μπροστά σε, περίπου, 400 άτομα.

«Τέτοια μανία, να μείνει η χώρα σε καθεστώς εξάρτησης, γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχουν» είπε για τον ΣΥΡΙΖΑ και με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα ότι έρχονται νέα μέτρα σημείωσε: «Θα μείνουν με την όρεξη. Ατύχησαν. Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».

Πρόσθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να μετατρέψει τις εκλογές σε «δημοψήφισμα» κατά του Μνημονίου και της κυβέρνησης, αλλά «δεν του βγήκε» και το εγκατέλειψε.

Άσκησε κριτική στην πρόταση του Μανώλη Γλέζου για «αναγκαστικό δάνειο» από καταθέτες και σημείωσε πως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε τους καταθέτες να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό.

Για την Αντιπολίτευση είπε ότι καραδοκεί και θέλει το βράδυ των εκλογών να υπάρχει μια αμφίσημη, μια αρνητική εικόνα, για να πουν ότι η χώρα βρίσκεται σε περιδίνηση.

Για την κυβέρνηση τόνισε πως ακόμα και μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ στηρίζεται σε μια εκλογική βάση του 42,5% που είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, όμως ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών θα παίξει ρόλο και η εντύπωση που θα δημιουργηθεί διότι έχει σχέση με την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε στο 2009» και κατηγόρησε όσους υπόσχονται κάτι τέτοιο ότι «διακινδυνεύουν την πορεία της χώρας».

Εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ότι αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών για τη δημοκρατική παράταξη και είπε χαρακτηριστικά: «Η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ. Είναι παντού», επικαλούμενος τα υψηλά ποσοστά και τις επιτυχίες συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ σε μαζικούς κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε ειδική μνεία στον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την υποψήφια περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου, που ήταν παρόντες και σημείωσε ότι δεν είναι υποψήφιοι της «Ελιάς» ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκφράζουν την ευρύτατη δημοκρατική συμπαράταξη την οποία επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο δίλημμα που ο ίδιος έθεσε, λέγοντας ότι μίλησε προεκλογικά για όσα άλλοι θα θέσουν από το βράδυ κιόλας των εκλογών.

Παράλληλα, παρουσίασε τους πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η Ελλάδα μετά το μνημόνιο.

Ο πρώτος άξονας, κατά τον κ. Βενιζέλο, είναι πολιτικός. «Όταν λέμε ότι υπάρχει δίλημμα περιγράφουμε την πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα ο καθένας κρίνει και αναλαμβάνει την ευθύνη» σημείωσε.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη δημοσιονομική κατάταση: δηλαδή όχι νέα μέτρα, διατηρήσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, διατηρήσιμο κοινωνικό μέρισμα, βιώσιμο χρέος, μόνιμη επιστροφή στις αγορές, σταδιακή μείωση της φορολογίας.

Ο τρίτος άξονας έχει να κάνει με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας τη σημασία που είχε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «και όχι των τραπεζιτών», για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με τις θεσμικές αλλαγές, υπενθυμίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε διοργανώσει πριν από ένα χρόνο ημερίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, το ζήτημα είναι η τήρηση και ο σεβασμός του Συντάγματος και όχι να κάνουμε το Σύνταγμα «γήπεδο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και σκοπιμοτήτων».

Ο τελευταίος άξονας και σημαντικότερος για τον κ. Βενιζέλο είναι η κοινωνική συνοχή και η προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε κεντρική στόχευση του όλου σχεδίου είναι η ανάσχεση της ανεργίας, όχι μόνο μέσω των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αλλά μέσω των θέσεων που θα δημιουργηθούν από την οικονομική ανάπτυξη.

«Αν δεν το πετύχουμε αυτό, δεν μπορεί να καταλάβει ο πολίτης ότι βγαίνουμε από την κρίση. Τα πάντα μετριούνται με κριτήριο την απασχόληση» υπογράμμισε.