Με μια ματιά, όλα τα πρωτοσέλιδα των σημερινών (Παρασκευή 30 Μαΐου 2015) εφημερίδων. Αναλυτικά:


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Παρασκήνιο για τις αλλαγές στα υπουργεία

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι Σαμαράς - Βενιζέλος συμφώνησαν ανασχηματισμό μετά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ: 680.000 παιδιά θύματα της κρίσης στην Ελλάδα

Η εφημερίδα επικαλείται μελέτη και υποστηρίζει πως τα παιδιά αυτά "βρίσκονται στο όριο της φτώχειας", κάνοντας αναγωγές στον αριθμό των οικογενειών που πλήττονται.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Θύελλα για το ΕΚΑΣ

Η εφημερίδα γράφει "ταλαιπωρία, εκνευρισμός και μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκαν χθες σχεδόν σε όλα τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ από αγανακτισμένους συνταξιούχους, που διαπίστωσαν ότι δεν τους καταβλήθηκε το ΕΚΑΣ. Υπολογίζεται ότι είναι περισσότεροι από 20.000 οι συνταξιούχοι του ιδρύματος που έχασαν το εν λόγω βοήθημα".

ΕΘΝΟΣ: Οι 15 παγίδες στα τεκμήρια ακινήτων

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η συμπλήρωση με ακρίβεια του εντύπου Ε2 δίνει περιθώρια για μειωμένη φορολόγηση. Η καταγραφή των στοιχείων κατοικίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Συμφωνία Πάπα - Οικ. Πατριάρχη για... Διπλή Πασχαλιά!

Η εφημερίδα γράφει ότι "κι όμως η προφητεία του Πατροκοσμά εκπληρώνεται".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: «Πακέτο» ελαφρύνσεων στο τραπέζι με την τρόικα

Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη μείωση πέντε φόρων επιδιώκει η κυβέρνηση. Μείωση ανώτατου συντελεστή για νοικοκυριά και καθιέρωση 20% για επιχειρήσεις. Μικρότερη από το 2015 η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Απαλλαγή από ΦΠΑ για επαγγελματίες με χαμηλά εισοδήματα. Μείωση του φόρου πολυτελείας στα Ι.Χ."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κυβερνητικό βραχυκύκλωμα

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβέρνηση, μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» για το ναυάγιο του Κτηματολογίου, δεσμεύτηκε μέσω του Χ. Σταϊκούρα ότι θα δώσει φιλί ζωής 66 εκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΧΑ Α.Ε. για να αποφύγει τον αιφνίδιο θάνατο πτώχευσης. Ο Γ. Στουρνάρας, αφού επιβεβαίωσε ότι τα τέλη των ιδιοκτητών ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ έγιναν «πρωτογενές πλεόνασμα» όχι μόνο το 2013 αλλά τα τελευταία 5 χρόνια, «κάρφωσε» το υπουργείο Περιβάλλοντος και την ΕΚΧΑ Α.Ε. για έλλειμμα 11 εκατομμυρίων ευρώ".

ΕΣΤΙΑ: Πώς επιτυγχάνεται η πολιτική σταθερότης

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην χθεσινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «κλειδί για την πορεία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα». Και ορθώς. Χωρίς πολιτική σταθερότητα δεν επιτυγχάνεται τίποτε. Αντίθετα, οσάκις η χώρα είχε πολιτική αστάθεια οδηγήθηκε σε καταστροφή".

Η ΑΥΓΗ: Σχέδια αποστασίας

Σύμφωνα με την εφημερίδα "δεκανίκα «προθύμων» να στηρίξουν τα νέα επώδυνα μέτρα, για τα οποία έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, και, ενδεχομένως, να συμπράξουν στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας αναζητούν εναγωνίως Σαμαράς και Βενιζέλος σε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με κόμματα πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, κατά πληροφορίες, υπάρχουν «διαπραγματεύσεις» με βουλευτές αντιπολιτευόμενων κομμάτων".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Δεν πήραν το μήνυμα

Η εφημερίδα γράφει ότι "μοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις για «ελαφρύνσεις» και υπουργικά χαρτοφυλάκια προσπαθούν οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος να κερδίσουν πολιτικό χρόνο. Ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Ηδη έχει ξεκινήσει το παζάρι μεταξύ των δύο εταίρων με κομβικά σημεία τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη και του «τσάρου» της Οικονομίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανασχηματισμός και στο κράτος

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που, όπως συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Ευάγγελο βενιζέλο, θα συνοδευθεί από αλλαγές σε διοικήσεις οργανισμών, αλλά και από την τελική απόφαση για τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΑΠΘ: Στον αέρα η εκλογή πρύτανη

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι την ημερομηνία που ορίστηκε η εκλογική διαδικασία (12 Ιουνίου) προγραμμάτισε το Συμβούλιο της Επικρατείας να συζητήσει την προσφυγή υποψήφιου πρύτανη που αποκλείστηκε από τη διαδικασία.

Ο ΛΟΓΟΣ: Βαριές καμπάνες

Σύμφωνα με την εφημερίδα "ένοχοι κρίθηκαν οι 13 από τους 14 κατηγορούμενους για την υπόθεση του δομημένου ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ που κατέληξε υπερτιμολογημένο σε 3 ασφαλιστικά ταμεία, την περίοδο 2004-2009, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Οι αντιλαϊκές απαιτήσεις των βιομηχάνων είναι εδώ!

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "παλιές και νέες αξιώσεις των καπιταλιστών προς τους εργαζόμενους, διατύπωσε ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Φέσσας στην ετήσια γενική συνέλευση του συνεδρίου. Προμετωπίδα όλων αυτών, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ντόπιων ομίλων, η επίτευξη δηλαδή ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης, με στόχο το κέρδος".

ΤΑ ΝΕΑ: Το μεγάλο παζάρι

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άρχισε το παζάρι Σαμαρά - Βενιζέλου που θα βγάλει μέσα σε δέκα ημέρες λύση πακέτο για τον ανασχηματισμό, με επίκεντρο το τρίγωνο υπουργείο Οικονομικών - Τράπεζα της Ελλάδος - επίτροπος στην Κομισιόν. Θα υπάρξουν όμως και αλλαγές διοικητών σε μεγάλους οργανισμούς".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Κίνδυνος πανδημίας από λάθος σε εργαστήρια

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι πιο επικίνδυνοι ιοί, ικανοί να προκαλέσουν παγκόσμια πανδημία, γίνονται αντικείμενο μελέτης μέσα σε εργαστήρια ασφαλείας, όμως επιστήμονες του Χάρβαρντ και του Γέιλ, προειδοποιούν ότι δεν χρειάζεται παρά ένα μικρό, ανθρώπινο λάθος για να ξεσπάσει μια πανδημία.

ESPRESSO: Δήμος σε παραλήρημα

Η εφημερίδα αναφέρεται στον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο και μιλά για την αντίδρασή του στο χθεσινό πρωτοσέλιδό της.

Kontranews: Ξεκίνησε η νέα αποστασία. Διαλύουν Κουβέλη-Καμμένο

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πανικόβλητη η τρόικα και οι μαριονέτες της στην Ελλάδα από τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις ευρωεκλογές, στήνουν τώρα σκηνικό εκτροπής, προκειμένου να αποφύγουν την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και τη συντριβή των μνημονιακών κομμάτων".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Χρέη 66 δισ. στις ΔΟΥ

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Στα τέλη Απριλίου άγγιξαν τα 66 δισ. ευρώ με τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του 2014 να ανέρχονται σε 4,325 δισ. ευρώ".

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Αναζητείται ρύθμιση χρεών που θα διασώσει τα έσοδα

Η εφημερίδα τονίζει ότι "πανδημία χρεών πλήττει τις ΔΟΥ, αφού κάθε μήνα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ με αργούς ρυθμούς ολοκληρώνεται ο έλεγχος των φορολογικών υποθέσεων. Η «γιγάντωση» των νέων χρεών προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς ακόμη δεν έχει αρχίσει η αποστολή των «φουσκωμένων» για φέτος εκκαθαριστικών φόρου εισοδήματος, αλλά και αυτών του Ενιαίου φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων".