mathitiko_synedrio_periballon_2_20140501_01.JPG

Εκατοντάδες μαθητές, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας πήραν, σήμερα, μέρος στο 2o περιβαλλοντικό μαθητικό συνέδριο με τίτλο «Οι μαθητές εκφράζουν τις προσδοκίες τους για μια βιώσιμη πόλη».

 

Το 2ο Περιβαλλοντικό Μαθητικό Συνέδριο οργανώθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη Πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» και φιλοξενήθηκε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Συμμετείχαν 30 σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 70 εκπαιδευτικοί και 550 μαθητές της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Ελλάδας.

«Συνεχίστε τη δουλειά σας έχοντας ένα πράγμα στο μυαλό: όσο πιο πολύ σκέφτεστε ποιος θα καθαρίσει τα σκουπίδια που σκορπάμε στους δρόμους και δεν πετάμε στους κάδους, τόσο πιο καθαρή πόλη θα έχουμε», είπε στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας στον χαιρετισμός που απεύθυνε στο 2ο Περιβαλλοντικό Μαθητικό Συνέδριο τόνισε μεταξύ των άλλων: «Η αλλαγή δεν θα έρθει από την μία ημέρα στην άλλη, αλλά χρειάζεται η περιβαλλοντική συμπεριφορά να γίνει συνείδηση, τρόπος ζωής και κομμάτι του χαρακτήρα μας μέσα από το οποίο θα λειτουργούμε και θα πράττουμε καθημερινά».

mathitiko_synedrio_periballon_2_20140501_02.JPG

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους οι οποίες περιελάμβαναν έρευνα, καταγραφή, ερωτήματα και δράσεις για μια βιώσιμη πόλη με επίκεντρο το σχολείο, τη γειτονιά, αλλά και την πόλης τους. Επίσης εξέδωσαν σχετικό ψήφισμα το οποίο παρέδωσαν στη Δημοτική Αρχή. Παράλληλα στον προαύλιο χώρο του Δημαρχιακού Μεγάρου παρουσιάστηκαν δρώμενα από τους μαθητές, ενώ λειτούργησε και μαθητική εικαστική έκθεση.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των μαθητών και την απονομή αναμνηστικών.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια συμμετοχής στη διάσωση των ελληνικών σπόρων, μέσα από τη δημιουργία μικρών λαχανόκηπων στα σχολεία, διέθεσε δωρεάν προς τα σχολεία σπόρους από παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες λαχανικών. Το υλικό προερχόταν από την τράπεζα σπόρων του Κέντρου Γεωργικής Έρευνας Βόρειας Ελλάδας και από την Εναλλακτική Κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ.