euro15Εντολή στις τράπεζες να μην κατάσχουν το κοινωνικό μέρισμα που πιστώθηκε σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων έδωσαν

ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας. 

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών πως το ποσό παρακρατήθηκε από τις τράπεζες λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών τους σε δάνεια ή πιστωτικές κάρτες. 

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση των κ. Στουρνάρα και Σταϊκούρα, οι οποίοι επικοινώνησαν με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Για άμεση διόρθωση της «αυθαίρετης πράξης» των τραπεζών, εντός της ημέρας, δεσμεύθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. 

«Θα διορθωθεί άμεσα και εννοώ σήμερα», τόνισε, συμπληρώντας πως «το κοινωνικό μέρισμα δεν ακουμπιέται, δε θίγεται, είναι ένα ποσό για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και είναι ακατάσχετο».

647 ευρώ σε 205.000 δικαιούχους

Με το ποσό των 133,2 εκατ. ευρώ πιστώνονται 205.912 τραπεζικοί λογαριασμοί. Ο  μέσος όρος του ποσού που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 647 ευρώ. Σήμερα θα καταβληθεί επίσης, το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα σε 75.328 ενστόλους.

Οι πρώτες πληρωμές του μερίσματος αφορούν χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους και ελεύθερους επαγγελματίες με διακοπή δραστηριότητας, οι οποίοι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2012, πληρούσαν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποβολή των αιτήσεων έως και τις 30 Ιουνίου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφησαν εκ νέου ανοικτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων διανομής του μερίσματος σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιηθεί το συνολικό ποσό των 525 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφεραν, «σε κάθε περίπτωση, εκπτώσεις στη διανομή του συνολικού ποσού του κοινωνικού μερίσματος δεν θα γίνουν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρμόδιοι παράγοντες αναμένουν τη λήξη της προθεσμίας στις 30 Ιουνίου, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν, μετά και από τις τελικές αξιολογήσεις των αιτήσεων, απομένει αδιάθετο ποσό.

Σε αυτήν την περίπτωση θα εξεταστεί η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.  Οι αλλαγές θα αφορούν ή αύξηση των εισοδηματικών ορίων (π.χ. από τις 6.000 ευρώ στις 6.500 ευρώ για τους άγαμους) ή ένταξη στον κατάλογο των δικαιούχων των νέων ανέργων με βάση τα εισοδήματα του 2013 (φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν εφέτος) ή σε συνδυασμό των δύο ανωτέρω.