Με υπουργική απόφαση εντός τριών μηνών θα προσδιοριστεί το σύστημα διαχωρισμού παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, ενώ η κλήρωση θα ισχύσει μόνο για τις νέες άδειες.


Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, καταθέτοντας στην Ολομέλεια της Βουλής τις νέες τελικές βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο. Σύμφωνα με την αναδιατύπωση του κυρίου Χατζηδάκη, στο επίμαχο άρθρο 5 για τις κληρώσεις, το σύστημα διακριτότητας παραγωγών και εμπόρων, θα προσδιοριστεί με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης εντός τριών μηνών.

Όπως διευκρίνισε, μετά από διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα και αφού γίνει επεξεργασία στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θα καθοριστούν τα κριτήρια για τον διαχωρισμό θέσεων. Κλήρωση θα διενεργείται για τις νέες θέσεις.

«Διατηρείται το σύστημα διακριτότητας. Σε ένα τμήμα θα είναι οι έμποροι σε άλλο οι παραγωγοί. Εκεί ως προς τα κριτήρια κατανομής θέσεων θα ισχύσουν κοινωνικοί παράμετροι αλλά και η παλαιότητα της άδειας», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Με τις νέες τροποποιητικές αλλαγές, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, λαμβάνονται πρόνοιες και διασφαλίζονται τα δικαιώματα του προσωπικού που θα μεταφερθεί από τον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών στις διευθύνσεις των περιφερειών.

Ο κύριος Χατζηδάκης διευκρίνισε πως θα προτιμούσε να παραμείνει το καθεστώς του διαχωρισμού αλλά και της κλήρωσης, όπως προβλεπόταν αρχικά στο νομοσχέδιο, όμως προχώρησε αλλαγές ύστερα από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση έλαβε υπόψη της την συζήτηση που μεσολάβησε στην ολομέλεια. Δεν έχω κανένα λόγο να κρυφτώ ότι η τοποθέτηση μου που έγινε πριν τρεις μέρες ήταν διαφορετική και θα προτιμούσα προσωπικά να μην αλλάξει. Θα ήταν όμως δεοντολογικά άδικο και άστοχο να επιβάλω την προσωπική μου βούληση», σημείωσε σχετικά ο υπουργός.