Εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία κωδικοποιούνται όλες οι διατάξεις ασφαλιστικής ικανότητας που ισχύουν για τους ασφαλισμένους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ή έχουν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση εξέδωσε χθες ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Οργανισμού, βιβλιάριο ασθενείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δικαιούνται οι ασφαλισμένοι μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών από την εγγραφή τους στο ταμείο και εφόσον έχουν καταβληθεί όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, (εγγραφής, σύνταξης, υγείας).

Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος διακόψει την άσκηση του επαγγέλματός του, δικαιούται παροχές του κλάδου Υγείας για ένα έτος από τη διακοπή της ασφάλισης υπό την προϋπόθεση εξόφλησης όλων των οφειλομένων εισφορών ή ρύθμισής τους σύμφωνα με τις αντίστοιχες εγκυκλίους της εκάστοτε ρύθμισης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, για να τύχει ασφαλιστικής ικανότητας ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν πρέπει να υφίστανται οφειλές. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. 

Ο ασφαλισμένος που υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης πέραν του έτους από της διακοπής του επαγγέλματος δικαιούται παροχές κλάδου υγείας από τον οργανισμό μέχρι την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και εφόσον δεν υπάγεται στην ασφάλιση άλλου οργανισμού κύριας ασφάλισης ή του δημοσίου, και δεν έχει οφειλές 

 Τέλος, οι ασφαλισμένοι, που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματος δικαιούνται να συνεχίσουν προαιρετικά στους δύο κλάδους ασφάλισης του ΟΑΕΕ, δηλαδή είτε μόνο στον Κλάδο Σύνταξης, είτε μόνο στον Κλάδο Υγείας, είτε και στους δύο Κλάδους.