Διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται ο πόλεμος με τη ΝΔ για τη χρήση του όρου «νέα Ελλάδα».

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι ο όρος είναι δικός της και πως «μέσα στην ένδεια ιδεών του ο ΣΥΡΙΖΑ τον καπηλεύεται χρησιμοποιώντας τον σαν σύνθημα». Είναι χαρακτηριστική η  ανακοίνωση της εκπροσώπου της ΝΔ κ. Ασημακοπούλου: «Στην απόλυτη πολιτική του γύμνια ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να υποκλέψει το κεντρικό πολιτικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας για τη Νέα Ελλάδα. Εκείνο που όμως δεν καταλαβαίνει είναι ότι στην πολιτική δεν αρκούν κλεμμένα συνθήματα, αλλά φρέσκιες ιδέες. Και μόνο φρέσκιες ιδέες δεν έχει ο κ. Τσίπρας, ο εκφραστής της πιο παλιάς Ελλάδας, που μας έφτασε στην κρίση. Γελάει ο κόσμος μαζί του...».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως προχώρησε χθες στη δημιουργία ιστότοπου ενόψει των ευρωεκλογών με τον τίτλο «Νέα Ελλάδα», ενώ στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Εμείς λοιπόν ονειρευόμαστε μια νέα Ελλάδα. Και θα χτίσουμε μαζί με τον ελληνικό λαό τη νέα Ελλάδα. Μια νέα Ελλάδα που θα έχει δημόσια περιουσία που δεν θα ξεπουλιέται, θα φυλάσσεται για τις επόμενες γενιές. Δεν θα κουβαλά τα χρέη του παρελθόντος, θα είναι ανεξάρτητη και περήφανη. Μια νέα Ελλάδα με κράτος προς όφελος των πολιτών, που ο πλούτος της θα μοιράζεται δίκαια, τα κέρδη θα μοιράζονται στους παραγωγούς, και όχι στους μεσάζοντες. Μια νέα Ελλάδα δημοκρατική στην οποία θα είναι αυτονόητη η τήρηση του Συντάγματος και των νόμων. Και ξέρετε κάτι; Η νέα Ελλάδα δεν μπορεί να χτιστεί από κείνους που έχτισαν την παλιά, με τις μίζες και τα ρουσφέτια, με το κράτος λάφυρο και δυνάστη, με τα υλικά της διαπλοκής και της εκμετάλλευσης, με το σχέδιο της υποτέλειας και της υποταγής, με τους ακροδεξιούς και τους Μπαλτάκους».
Σήμερα, στη Μόσχα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Α' αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης, Βλάντιμιρ Τιτόφ, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Αλεξέι Πούσκοφ, καθώς και με τον Α ' αντιπρόεδρο της Δούμας Ιβάν Μέλνικοφ.

Ο κ. Τσίπρας συνοδεύεται από τους Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτή, συντονίστρια εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κώστα Ήσυχο, συντονιστή εκ μέρους της Πολιτικής Γραμματείας για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Νίκο Παππά, διευθυντή του Γραφείου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, Δ' αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, συντονιστή Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και Νίκο Κοτζιά, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και πρόεδρο της πρωτοβουλίας «ΠΡΑΤΤΩ».