Λιγότερο από δύο 24ωρα έμειναν για την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας. Συνεπώς κάποιες συμβουλές, έστω και της τελευταίας στιγμής μπορεί να βγάλουν από τη δύσκολη θέση πολλούς εκλογείς.


Στις 18 Μαΐου οι εκλογές διεξάγονται για την ανάδειξη δημάρχων, περιφερειαρχών, δημοτικών συμβούλων, περιφερειακών συμβούλων, αντιπεριφερειαρχών, συμβούλων δημοτικής κοινότητας, συμβούλων τοπικής κοινότητας, εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας.

Οι επαναληπτικές εκλογές σε όσους δήμους και περιφέρειες δεν προκύψουν αυτοδύναμες παρατάξεις θα γίνουν στις 25 Μαΐου, παράλληλα με τις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν στις εφτά η ώρα της Κυριακής και δώδεκα ώρες μετά, στις εφτά το απόγευμα, θα ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία.

Οι πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου θα πρέπει να γνωρίζουν πως η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

Η μη προσέλευση στη διαδικασία, σύμφωνα με τον νόμο, δικαιολογείται μόνο για όσους:


  • έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους
  • βρίσκονται στο εξωτερικό
  • θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ. από το εκλογικό τους τμήμα.


Όσοι έχουν χάσει την ταυτότητά τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε σχέση με τους σταυρούς που έχει το δικαίωμα να βάλει κάθε εκλογέας:

Οι ψηφοφόροι για το ψηφοδέλτιο που θα επιλέξουν στις δημοτικές εκλογές 2014 μπορούν να βάλουν:

- από έναν μέχρι τρεις σταυρούς προτίμησης σε υποψηφίους της εκλογικής τους περιφέρειας

- έναν σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο μιας άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου τους.

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, ο ψηφοφόρος μπορεί να βάλει

- μόνο έναν σταυρό υποψηφίου της εκλογικής του περιφέρειας

- έναν σταυρό σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου.

Επίσης ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι δύο σταυρούς στο ψηφοδέλτιο για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Για τις περιφερειακές εκλογές ισχύουν τα παρακάτω:

Με τη σταυροδοσία, ο πολίτης εκφράζει την προτίµησή του:

- προς έναν (1) υποψήφιο περιφερειακό σύµβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρεις (3) περιφερειακοί σύµβουλοι.

- προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από τέσσερις (4) έως και επτά (7) περιφερειακοί σύµβουλοι.

- προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από οχτώ (8) έως και δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι και

- προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συµβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από δώδεκα (12) περιφερειακοί σύµβουλοι.

Σε όλα τα εκλογικά τμήματα θα είναι αναρτημένες οδηγίες σχετικά με τους σταυρούς που έχουν το δικαίωμα να βάλουν οι εκλογείς, ώστε να περιοριστούν τα άκυρα ψηφοδέλτια.
Τέλος, στον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού δεν μπαίνει σταυρός, ωστόσο αν γίνει κάτι τέτοιο, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο.
Πηγή: protothema