Μεγάλης κλίμακας επιχείρηση-σκούπα του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιήθηκε στην 5η Δημοτική Κοινότητα για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της πειρατείας των μπλε κάδων και να αποκατασταθεί η ευταξία.

Η συντονισμένη επιχείρηση διενεργήθηκε σε υπόγειο διαμέρισμα επί της οδού 28ης Οκτωβρίου 17 την Τρίτη 29 Απριλίου, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελιών δημοτών και αναφορών των εποπτών Καθαριότητας.

Στην επιχείρηση, παρουσία εισαγγελικής αρχής, συμμετείχαν κλιμάκιο της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως προέκυψε, στο συγκεκριμένο διαμέρισμα, όπου διέμεναν Βούλγαροι Ρομά, είχαν αποθηκευτεί μεγάλες ποσότητες ογκωδών αντικειμένων και ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ σε όλους τους χώρους διαπιστώθηκαν ελλιπείς συνθήκες καθαριότητας και διαβίωσης.

Το συνεργείο καθαριότητας με δύο απορριμματοφόρα, δύο οχήματα περισυλλογής ογκωδών αντικειμένων, ένα ανοικτό μεγάλο φορτηγό, ένα όχημα ανακύκλωσης για την περισυλλογή ηλεκτρικών συσκευών και δέκα άτομα της Διεύθυνσης Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων προχώρησε σε γενική καθαριότητα των χώρων και απομάκρυνση όλων των υλικών.

Στο υπόγειο διαμέρισμα ήταν συγκεντρωμένες μεγάλες ποσότητες με διάφορα ογκώδη και άλλα αντικείμενα, ενώ όπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα ο χώρος επικοινωνούσε με αυτοσχέδια είσοδο σε τοιχίο έξω ακριβώς από τη πόρτα του διαμερίσματος με υπόγειο χώρο κάτω από την οικοδομή όπου βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες άλλων αντικειμένων. Επίσης σε σταθμευμένο κλειστό van φορτηγάκι βρέθηκε συγκεντρωμένη μεγάλη ποσότητα χαρτιού (εφημερίδες, διαφημιστικά έντυπα κτλ.) συσκευασμένα σε μαύρες σακούλες.

Στο σύνολό τους τα υλικά που εντοπίστηκαν ανέρχονται σε δέκα τόνους. Μετά την καταγραφή τους, τα ανακυκλώσιμα υλικά οδηγήθηκαν προς ανακύκλωση και τα υπόλοιπα καταστράφηκαν στο σπαστήρα του δήμου Θεσσαλονίκης στο χώρο διαχείρισης ογκωδών υλικών στην περιοχή Ωραιόκαστρου.

«Από τις υπηρεσίες μας και με τη συνδρομή των αρχών όλες οι καταστάσεις που διαχρονικά δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία αλλά και στην εικόνα της πόλης αντιμετωπίζονται καθημερινά. Άμεσα και συντονισμένα προχωράμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού διότι είναι πολλές αυτές οι εστίες. Αυτά τα καταφύγια και οι χώροι αποθήκευσης των κλοπιμαίων υλικών εντοπίζονται και καταγράφονται. Επιθυμούμε τη βοήθεια και τη συνέργεια των ενεργών πολιτών ώστε η διοίκηση του δήμου με όλες τις νόμιμες διαδικασίες και δυνατότητες να εξαλείψει όλες τις εστίες παράνομης συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών και να αποκαταστήσει την ευταξία και την ευπρεπή εικόνα στην πόλη» δήλωσε ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας - πρόεδρος της επιτροπής Ποιότητας Ζωής Θανάσης Παππάς.