Διακαναλική συνέντευξη παραχώρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της οποίας σχολίασε τα αποτελέσματα των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κύριος Βενιζέλος δήλωσε πως οι Έλληνες επέδειξαν ωριμότητα και σοφία στον πρώτο γύρο και εκτίμησε πως το ίδιο θα πράξουν και στον δεύτερο γύρο.

Η χώρα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, έζησε χθες το βράδυ, μεταξύ 7 και 9, μια ψευδαίσθηση, λόγω των πρόωρων πανηγυρισμών του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα, ο οποίος εγκλωβίστηκε κάνοντας λόγο για εκλογές-δημοψήφισμα και βάζοντας έτσι ψηλά τον πήχη.

Ο κύριος Βενιζέλος τόνισε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει σε αμφισβήτηση την ασφαλή έξοδο της χώρας από την κρίση και το μνημόνιο και πως ο κ. Τσίπρας βοήθησε να γίνει περισσότερο κατανοητό το δίλημμα που είχε θέσει ο ίδιος ο κύριος Βενιζέλος προ ημερών και έτσι οι Έλληνες θα καταλάβουν καλύτερα τι ακριβώς είναι αυτό που διακυβεύεται το βράδυ της επόμενης Κυριακής.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου περί στήριξης των Καμίνη και Σγουρού, ο Βενιζέλος είπε ότι η στήριξη αυτή έχει καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, ενώ σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ θα πράξει το ίδιο σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψήφιοι από τη ΝΔ (πχ στην Κεντρική Μακεδονία) τόνισε ότι οι πολίτες θα κρίνουν.

Σχετικά με το αν θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για την Κεντροαριστερά, υπογράμμισε ότι αυτό που προέχει είναι να ενώσουμε τη χώρα, η οποία τώρα ζει σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου με βρισιές, απειλές και προσβολές.

«Για να ενώσουμε, όμως, τη χώρα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης» συνέχισε, υπενθυμίζοντας το σχέδιο που παρουσίασε πριν από δύο εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς αν ισχύει το ραντεβού του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε ότι ισχύουν όλα όσα είχε πει, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος.

Σχολιάζοντας τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του που δεν λειτούργησαν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, σημειώνοντας πάντως ότι κυρίως στον Δήμο Αθηναίων αυξήθηκαν τα ποσοστά και όχι σε όλη την Περιφέρεια.

Ο ίδιος απέδωσε τα ποσοστά εν μέρει στην κρίση, αλλά και στη γενικότερη απαξίωση των θεσμών, πράγμα για το οποίο επέρριψε ευθύνες και στην αντιπολίτευση.

«Σας θυμίζω ότι είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου πριν από ένα χρόνο και πριν τη δολοφονία Φύσσα να μιλώ για την ανάγκη συστράτευσης του κοινοβουλευτικού τόξου» τόνισε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση κομμάτων της Αντιπολίτευσης που «άθροιζαν ψήφους κατά του μνημονίου».