Τα αποτελέσματα του α' γύρου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση απασχολούν σήμερα το σύνολο των γερμανικών ΜΜΕ.


Οι γερμανικές εφημερίδες και ιστοσελίδες προσπαθούν να αναλύσουν τα στοιχεία, κυρίως σε σχέση με την αντοχή της κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά και ενόψει των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής.

Για «μάχη στήθος με στήθος» κάνει λόγο σε πρακτορειακό δημοσίευμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία επισημαίνει ότι στην Αθήνα προηγείται η Αριστερά, ενώ στην επαρχία ο κυβερνητικός συνασπισμός και αναφέρεται στις «πολλές ψήφους» που συγκεντρώνει η Χρυσή Αυγή.

«Ο Σαμαράς κερδίζει στις περιφέρειες» είναι ο τίτλος ανάλογου δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» η οποία επισημαίνει ότι στην Αθήνα προηγείται η αντιπολίτευση, η οποία είχε ζητήσει ένα «δημοψήφισμα» για τα μέτρα εξοικονόμησης. «Παρόλα αυτά, ο κυβερνητικός συνασπισμός προηγείται στις περιφέρειες» αναφέρει η εφημερίδα.

Υπό τον τίτλο «Εκλογές στην Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακροδεξιοί πολύ ισχυροί στην Αθήνα» η οικονομική ιστοσελίδα «Deutsche Wirtschafts Νachrichten» κάνει λόγο για αλλαγή του τοπίου στα κόμματα, κυρίως στην Αθήνα, μνημονεύει ειδικά τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και εκτιμά ότι αναμένεται να της δώσουν ώθηση για τις ευρωεκλογές.

«Οι τοπικές εκλογές πυροδοτούν πολιτική αναταραχή» είναι ο τίτλος ανταπόκρισης του περιοδικού «Der Spiegel» στην οποία αναφέρεται: «Ο αριστερός συνασπισμός και οι ακροδεξιοί θριάμβευσαν στις τοπικές εκλογές. Τώρα η ατμόσφαιρα κορυφώνεται, η πίεση προς τον πρωθυπουργό Σαμαρά αυξάνεται».