Αυτή τη φορά δεν... δήλωσαν όλοι νικητές. Αλλά, καταπώς το συνηθίζουν, οι πολιτικοί αρχηγοί ερμήνευσαν κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών.

Θετικά για τη ΝΔ τα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς: "Κάθε κάλπη έχει τη δική της σημασία και ασφαλώς ξεχωριστή σημασία έχουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές στις οποίες είναι θετικά και αδιαμφισβήτητα τα αποτελέσματα της παράταξής μας. Δεν θα σταθώ απέναντι στις επιλογές των τοπικών κοινωνιών, που έκαναν διαφορετικές επιλογές. Την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η διαδικασία, αλλά παράλληλα έχουμε και τη μάχη των ευρωεκλογών, όπου η Ελλάδα πρέπει να δείξει ότι έχει τη σταθερότητα που της αξίζει με θυσίες των πολιτών της".

Ο κ. Σαμαράς έβαλε καθαρά το δίλημμα των ευρωεκλογών: "Είναι στο χέρι των Ελλήνων με την ψήφο τους να συμβάλουν ώστε να υπάρχει για τον ελληνικό λαό η βεβαιότητα ότι θα πάμε μπροστά είτε να αφήσουν τη χώρα να ξανακυλήσει προς τα πίσω".

Ο πρόεδρος του συγκυβερνώντος κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε πως απέτυχε η σκληρή κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών και αποδείχθηκε ότι η δημοκρατική παράταξη έχει βαθιές ρίζες στην αυτοδιοίκηση, όπως και στον συνδικαλισμό και σε άλλους κοινωνικούς φορείς.

Οι στενές κομματικές επιλογές, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, απέτυχαν και όσοι θέλησαν να αναμετρηθούν με τα ποσοστά τους του 2012 περιορίστηκαν σε αυτά, τόνισε και μίλησε «για εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, οι οποίες δεν έχουν καμία αξία».

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως τα αποτελέσματα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων αλλά και η διεκδίκηση μιας σειράς περιφερειών και δεκάδων δήμων τον αναδεικνύουν σε ισχυρό παράγοντα και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι οι εκλογές της πρώτης Κυριακής άνοιξαν έναν νέο δρόμο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, ένα κυβερνητικό κόμμα να μείνει εκτός του δεύτερου γύρου από την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι την επόμενη Κυριακή και η Αθήνα και η Περιφέρεια θα γυρίσουν σελίδα.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο κ . Τσίπρας είπε ότι ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε ουσιαστικά πως, με βάση το αποτέλεσμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η κάλπη των ευρωεκλογών διακυβεύει την πορεία της κυβέρνησης των μνημονίων και πρόσθεσε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι το δημοψήφισμα που ποτέ δεν έγινε στον τόπο για τα μνημόνια.

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των εκλογών δήλωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος θεωρώντας πως το κόμμα του θα είναι «ο ρυθμιστής της επόμενης μέρας».

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που κατέγραψαν οι συνδυασμοί, ειδικά του Γ. Μπουτάρη και του Γ. Καμίνη, που στήριξε η ΔΗΜΑΡ στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, εξέφρασε ο Φώτης Κουβέλης.

Τέλος ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε κάλεσμα προς «όλους και όλες με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και πείσμα να ριχτούν στη μάχη την εβδομάδα που έρχεται, σπίτι το σπίτι, σε κάθε χώρο δουλειάς, για την ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση του ΚΚΕ και την άλλη Κυριακή στις ευρωεκλογές».