Με σύνθημα «Το λιμάνι ανήκει στην πόλη - Ναι στην ανάπτυξη, Όχι στην πώληση», η «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» διατράνωσε σήμερα το μεσημέρι την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο πώλησης του 67% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ.

Μέλη και φίλοι της «Πρωτοβουλίας» συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, στην Α' προβλήτα, συμμετέχοντας έτσι με τον δικό τους τρόπο στον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, και ανάρτησαν πανό, εκφράζοντας τη διαφωνία τους στην απόφαση της κυβέρνησης για πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ.

Αρνητική ως προς την επικείμενη πώληση ήταν, εξάλλου, και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στην οποία τονίζεται πως πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας του Λιμένος Θεσσαλονίκης, με την ενεργό συμμετοχή του δήμου Θεσσαλονίκης -σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα- στη διαχείριση των λιμενικών υποθέσεων, των υποδομών και των εγκαταστάσεών του.

Πάγια θέση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη και της «Πρωτοβουλίας» είναι ότι η όποια απόφαση για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το όφελος της πόλης (οικονομικό, εμπορικό, κοινωνικό, τις θέσεις απασχόλησης, την αναπτυξιακή προοπτική). Άλλωστε, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στην Αθήνα, ο δήμαρχος τόνισε ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ σε ιδιώτη δεν φαίνεται ότι θα αποφέρει το παραμικρό όφελος στη Θεσσαλονίκη.

Η «Πρωτοβουλία» διεκδικεί να περιέλθει στη διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης η Α’ προβλήτα, η οποία συνδέεται άμεσα με τη ζωή της πόλης. Βασική θέση της «Πρωτοβουλίας» ως δημοτικής αρχής είναι ότι το λιμάνι, μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να περάσει στην αυτοδιοίκηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, μια θέση που η παράταξη θα συνεχίσει να προτάσσει.