Στις 21-24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί το 5th GEOBIA Conference (GEographic Object Based Image Analysis), η κορυφαία διοργάνωση που αφορά τους εξελιγμένους τομείς της Τηλεπισκόπησης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). 


Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», στη Θεσσαλονίκη.

Διοργανώνεται από το Εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του ΑΠΘ και το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, με τη συνεργασία των Εργαστηρίων Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών ΑΠΘ, Φωτογραμμετρίας και Τηλεπισκόπησης ΑΠΘ και Δασικής Αεροφωτογραφίας και Τηλεπισκόπησης ΔΠΘ. 

Προσωπικότητες της επιστήμης 

Διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες της τηλεπισκόπησης και των περιβαλλοντικών επιστημών θα έλθουν στη Θεσσαλονίκη από όλο τον κόσμο αποκλειστικά για το Συνέδριο.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων θα είναι η Βarbara Ryan, διευθύντρια της Διεθνούς Ομάδας για την Παρατήρηση της Γης (Group on Earth Observations -GEO) που έχει την έδρα της στη Γενεύη, η δρ Maggi Kelly, καθηγήτρια και ειδικός στο Τμήμα Περιβαλλοντική Επιστήμης, Πολιτικής και Διαχείρισης στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, ο δρ David Roy, καθηγητής στο Επιστημονικό Κέντρο Γεωγραφικών Πληροφοριών Αριστείας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα, ο δρ Paul Aplin, αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Τηλεπισκόπησης στο Πανεπιστήμιο Νόττινχαμ και ο δρ Geoffrey Hay, αναπληρωτής καθηγητής  στο τμήμα Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι.

Περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες από 41 χώρες θα λάβουν μέρος στα δύο εξειδικευμένα workshops και τη στρογγυλή τράπεζα.  

Το 5th GEOBIA τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το Συνέδρια υποστηρίζουν οι χορηγοί του: Πλατινένιος χορηγός Trimble και οι αργυροί Terra Spatium & Geosystems Hellas (Hexagon & Intergraph).