Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στη Θεσσαλονίκη.


Αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τη Διεθνή Κοινότητα και την Τουρκία, η οποία οφείλει να ζητήσει συγγνώμη, ζήτησαν οι πολιτικοί και τοπικοί φορείς που συμμετείχαν το πρωί στις εκδηλώσεις.

Το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας και στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Πόντιου παπά και δασκάλου, στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

O υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε πως η Τουρκία πρέπει να ζητήσει συγνώμη, για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν κατά τη γενοκτονία.

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από πολλές χώρες, υπογράμμισε στη σύντομη ομιλία του ο πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, Γ. Παρχαρίδης.

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε: « Να αγωνιστούμε για να αποκαταστήσουµε τη μνήμη των μαρτύρων, καθιστώντας αναγνωρισμένη γενοκτονία την τραγωδία του Ποντιακού Ελληνισμού. Και, πάνω απ’ όλα, πρέπει να πορευτούμε όλοι μαζί ενωμένοι για τη διεθνή, καθολική αναγνώριση και την ιστορική καταδίκη της Τουρκίας, έτσι όπως καταδικάσθηκε στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας η ναζιστική Γερμανία».

Η εκδήλωση έκλεισε με τοπικό ποντιακό συγκρότημα να χορεύει τον γνωστό σε όλους ποντιακό πολεμικό χορό Πυρρίχιο.

Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου πραγματοποιήθηκαν σήμερα και στις έδρες των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.