Στον αναπλασμένο χώρο της παραλίας (από το Λευκό Πύργο - Βασιλικό Θέατρο έως το Μακεδονία Παλλάς), εκεί όπου εγκαινιάστηκε πριν από 32 χρόνια από τη Μελίνα Μερκούρη, επιστρέφει το 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου.


Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας Μπάμπης Μπαρμπουνάκης αναφέρει επί του θέματος: «Είμαστε όλοι οι εκδότες πολύ χαρούμενοι γιατί το Φεστιβάλ Βιβλίου γύρισε στο σπίτι του! Ο θεσμός του Φεστιβάλ Βιβλίου ξεκίνησε πριν από 32 χρόνια, όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Όλα αυτά τα χρόνια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας ήταν πάντα συνεπής κάθε άνοιξη στο ραντεβού του με βιβλιόφιλο κοινό, πάντα με συνδιοργανωτή το Δήμο Θεσσαλονίκης. Διοργανώνουμε από το 1982 ανελλιπώς το Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά φέτος εκτιμούμαι ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ προσέλευσης και συμμετοχής πολιτών κάθε ηλικίας. Οι Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, αγάπησαν το Φεστιβάλ Βιβλίου και το ήθελαν στο φυσικό του χώρο, στην ιστορική παραλία της Θεσσαλονίκης. Φέτος τους περιμένουμε όλους για να ξεναγηθούμε, να ενημερωθούμε για τις νέες και παλαιότερες εκδόσεις, να ψυχαγωγηθούμε με το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Φεστιβάλ αλλά και να θυμηθούμε σημαντικές στιγμές και προσωπικότητες που σφράγισαν με την παρουσία τους την πολύχρονη παρουσία του».

Το Φεστιβάλ Βιβλίου είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου «Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης» που υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους. Πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΔ΄ Πνευματικού Μαΐου θα φιλοξενούνται τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων και ανοιχτούς χώρους της Θεσσαλονίκης.

Το 33ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένο στον εορτασμό της πόλης ως «Θεσσαλονίκη Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014».

Συνδιοργανώνεται με το Δήμο Θεσσαλονίκης από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Μακεδονίας –Θράκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.


*** 33ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης: 6-22 Ιουνίου 2014, στον αναπλασμένο χώρο της Νέας Παραλίας (από το Λευκό Πύργο – Βασιλικό Θέατρο έως το Μακεδονία Παλλάς). Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά από τις 6.30 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ και τις Κυριακές και το πρωί 11-13.30 και το απόγευμα 18.30-23.00.