Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν σήμερα και αύριο διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική που προκαλεί ανατροπές στο εργασιακό τους καθεστώς.


Πέραν των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η ομοσπονδία των οποίων (ΠΟΕΔΗΝ) έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη ενάντια στον Ν. 4250/2014 που αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, σήμερα απεργούν οι εργαζόμενοι στους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού (24ωρη) καθώς και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων (48ωρη).

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μαζί με τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ πραγματοποιεί σήμερα εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση στο κτίριο της Μπουμπουλίνας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΑ, η κινητοποίηση αφορά, μεταξύ άλλων, τις «νέες αδικαιολόγητες αποχωρήσεις απαραίτητου προσωπικού από το ήδη υποστελεχωμένο ΥΠΠΟΑ» που πρόκειται να συμβούν, καθώς «η περίοδος διαθεσιμότητας των συναδέλφων μας σχεδιαστών, εργατών και λοιπών ειδικοτήτων λήγει στις 21 Μαΐου», χωρίς «να φαίνεται να υπάρχει κανένα σχέδιο επανόδου των συναδέλφων στην εργασία τους». Τέλος, ο σύλλογος ζητά «την ανταπόκριση στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ για μαζική συλλογή υπογραφών ενάντια στην αξιολόγηση.

Αλλά και οι διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων πραγματοποιούν σήμερα και αύριο προειδοποιητική 48ωρη απεργία υποστηρίζοντας ότι οι συνάδελφοί τους που έχουν απολυθεί δεν έχουν υπαχθεί στη διαδικασία της κινητικότητας. Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών προειδοποιούν για καινούργιες μεγάλες κινητοποιήσεις αν απολυθούν συνάδελφοί τους.

Οι διοικητικοί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει αμέσως στην υλοποίηση της διαδικασίας της κινητικότητας, να διασφαλίσει την επανένταξη στις υπηρεσίες όλων των διοικητικών υπαλλήλων μηδενός εξαιρουμένου και να πάρει πίσω το νέο σύστημα αξιολόγησης με βάση το οποίο, όπως λένε, θέλει να δημιουργήσει μια τεράστια δεξαμενή υπαλλήλων προς απόλυση.