Κοινή εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποίησε ο δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Επρόκειτο για μια πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Παιδείας και Κοινωνικής Προστασίας σε συνεργασία με τους συλλόγους Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού και Ευόσμου «Η Παναγία Κρεμαστή».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των 353.000 Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ελευθερίου Κορδελιού, ενώ το χρονικό της Γενοκτονίας εκφώνησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού Δημήτρης Τούμπας.

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία του δημάρχου Κορδελιού-Ευόσμου Στάθη Λαφαζανίδη, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Οφείλει η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει το έγκλημα και η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό αλλά και από την παγκόσμια κοινότητα. Έχουμε ιερό χρέος να τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας και να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις, τις προσπάθειες για την πλήρη δικαίωση των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού. Η ιστορική μνήμη, απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, έρχεται να υπενθυμίσει γεγονότα ορόσημα, γεμάτα συμβολισμούς και αλήθειες. Όσα χρόνια όμως κι αν περάσουν, εμείς θα θυμόμαστε ότι όλα όσα έγιναν εις βάρος των Ποντίων. Ήταν μία πράξη βαρβαρότητας, μία πράξη ενάντια στην ανθρωπότητα και στην αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Τριακόσιοι πενήντα τρεις χιλιάδες Έλληνες του Πόντου εξοντώθηκαν με πρωτοφανή αγριότητα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ η ιστορική μνήμη είναι απαραίτητη για ένα ασφαλές και ειρηνικό μέλλον μεταξύ των λαών»

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Γενοκτονίας, με χορούς από το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου Κορδελιού και τραγούδια από το τμήμα της Χορωδίας.

Παράλληλα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ο Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή» διοργανώνει αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου (οδός Παναγίας Κρεμαστής 18Β, Εύοσμος) εκδήλωση με ομιλητή τον Δρ. Ιστορίας κ. Κυριάκο Χατζηκυριακίδη, Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από ανάγνωση κειμένων και μουσικά ακούσματα από τα παιδιά του συλλόγου.

Την Κυριακή 18 Μαΐου στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ευόσμου.