mitrentze_01 

Ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό δρώμενο για τη φετινή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, προτείνουν το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης) και το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

Πρόκειται για τη διαδραστική εγκατάσταση με τίτλο «Μετα-Βιβλιοθήκη/Meta-Library» της Θεσσαλονικιάς καλλιτέχνιδας Χριστίνας Μήτρεντσε, η οποία έχει καταξιωθεί διεθνώς, με ορμητήριο το Λονδίνο, όπου εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Η εγκατάσταση θα πραγματοποιηθεί, αύριο, Κυριακή, στις 12:00, στο περίπτερο του ΜΙΕΤ, μέσα στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (Περίπτερο 15, Stand 16).Το κύριο σώμα του έργου θα αποτελείται από δεκάδες βιβλία, τα οποία θα επιλεγούν από τη διεπιστημονική καλλιτέχνη από τις βιβλιοθήκες του ΚΜΣΤ και του ΜΙΕΤ, και μαζί με τα βιβλία που προτείνουν οι εργαζόμενοι των δύο φορέων θα απαρτίσουν το δομικό υλικό για την κατασκευή μιας εφήμερης «Μετα-Βιβλιοθήκης (Meta-Library)».

Ουσιαστικά, όπως εξηγεί η ίδια, θα στήσει μια συμμετοχική, διαδραστική εγκατάσταση στο δάπεδο μαζί με το κοινό, ως μια site-specific παρέμβαση, στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που επικεντρώνεται στο βιβλίο. Η συμμετοχή του κοινού και η αλληλεπίδραση με το έργο είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο για τη Μήτρεντσε, καθώς οι επισκέπτες θα κληθούν να συμπληρώσουν το δικό τους αγαπημένο βιβλίο προς δανεισμό, προκειμένου να διευρυνθούν το περιεχόμενο και ο «κατάλογος» του Meta-Library.