Σε επίτιμο διδάκτορα της Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου, David R. Matthews.


Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Μαΐου στις 20:00, στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.


Το πρόγραμμα της τελετής είναι το εξής: 
  • Προσφώνηση από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητή Γεώργιο Καρακιουλάκη.
  • Προσφώνηση από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Ιωάννη Μυλόπουλο.
  • Προσφώνηση από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Συμβουλίου του ΑΠΘ, καθηγητή Βασίλειο Ταρλατζή.
  • Προσφώνηση από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, καθηγητή Αλέξανδρο  Αναστάσιο Γαρύφαλλο
  • Έπαινος του τιμώμενου (Laudatio) από τον Επίκουρο Καθηγητή του -Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Απόστολο Τσάπα.
  • Τελετή Αναγόρευσης
  • Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο Καθηγητή David R Matthews με θέμα: «The world epidemic of diabetes» «Η παγκόσμια επιδημία του σακχαρώδη διαβήτη».
  • Λήξη Τελετής – Δεξίωση

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο καθηγητής David R. Matthews είναι αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 
 
Το 1994 σχεδίασε και πραγμάτωσε μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις κεφαλαίου στον ακαδημαϊκό χώρο του διαβήτη, το Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism (OCDEM), ένα κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό κέντρο αριστείας για το σακχαρώδη διαβήτη παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο επισκέπτονται για έρευνα και εκπαίδευση εκατοντάδες ερευνητές, βασικοί επιστήμονες, διαβητολόγοι, ενδοκρινολόγοι, νοσηλεύτριες, διαιτολόγοι και άλλοι λειτουργοί από το χώρο της υγείας, μεταξύ των οποίων και μία σειρά Ελλήνων ιατρών. 

Παράλληλη ήταν και η ακαδημαϊκή πορεία του. To 2002 εξελέγη καθηγητής Παθολογίας Διαβητολογίας στο Πανεπιστήμιο-της Οξφόρδης, θέση την οποία κατέχει μέχρι σήμερα. 
Από το 2010 είναι Vice Principal στο κολέγιο Harris Manchester του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Το συγγραφικό έργο του καθηγητή David Matthews είναι εντυπωσιακό. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 280 άρθρα σε ιατρικά περιοδικά και έχει εκδώσει 3 βιβλία. 

Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εκπόνηση μαθηματικών μοντέλων για την εκτίμηση της εκκριτικής ικανότητας των β-κυττάρων και της αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA), και στην κλινική έρευνα νεότερων θεραπευτικών επιλογών για το σακχαρώδη διαβήτη (GLP-1 αγωνιστές, SGLT-2 αναστολείς). 

Ήταν αναπληρωτής συντονιστής και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και της συμβουλευτικής επιτροπής της United Kingdom Prospective Study of Diabetes, της μεγαλύτερης και σημαντικότερης επιδημιολογικής μελέτης στον κόσμο για το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. 
Τα τελευταία χρόνια, ως εκτελεστικός διευθυντής του Oxford Health Alliance ασχολείται ιδιαίτερα με την πρόληψη των χρόνιων μη μεταδοτικών νοσημάτων. 
Τέλος, ήταν συν-προεδρεύων της επιτροπής έκδοσης του πρόσφατου θεραπευτικού αλγόριθμου για το σακχαρώδη διαβήτη από την Ευρωπαϊκή και την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (2012 American Diabetes Association (ADA) and European Association for the Study of Diabetes (EASD) Position Statement for the Management of Hyperglycemia in Type 2 Diabetes).