Διάλεξη με τίτλο «Δυναμική των Μικρών Σωμάτων και Εξελικτική Πορεία του Ηλιακού Συστήματος» από τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Κλεομένη Τσιγάνη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 5 Μαΐου στο Αστεροσκοπείο. 


Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Αστρονομίας του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 20.00 με 21.00, στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου.

Αμέσως μετά, 21.00 με 23.00, θα πραγματοποιηθεί νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης. 
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουράνιων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. 
Επίσης, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του Εργαστηρίου Αστρονομίας και ενημέρωση για τα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Φυσικής. 

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Περίληψη διάλεξης:
Το ηλιακό σύστημα, εκτός από τους μεγάλους πλανήτες, περιέχει εκατομμύρια «μικρούς πλανήτες» -αστεροειδείς και κομήτες- συγκεντρωμένους, κατά κύριο λόγο, σε δύο δισκοειδείς δομές («ζώνες»). Η δυναμική τους συμπεριφορά δεν είναι απολύτως προβλέψιμη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς οι παρελκτικές δυνάμεις των πλανητών τους εξαναγκάζουν σε χαοτική κίνηση.
Στην ομιλία θα παρουσιαστεί πώς αυτό το φαινόμενο οδηγεί στην ύπαρξη των επικίνδυνων Παραγήινων Αστεροδειδών (ΝΕΑs).
Επιπλέον, θα αναδειχθεί ότι η παρατηρούμενη κατανομή τροχιών των μικρών σωμάτων δε συμφωνεί με την υπόθεση ενός αιώνια στατικού πλανητικού συστήματος αλλά, αντίθετα, μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τη βίαιη εξελικτική πορεία του συστήματος, από τη γένεσή του μέχρι την εποχή μας.