ped_20120105_01.jpg
Οργισμένοι κατά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος με εγκύκλιο χαρακτηρίζει παράνομο το προγραμματισμένο για αύριο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ,

παράλληλα με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εμφανίστηκαν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

O υπουργός έσπευσε, για άλλη μία φορά, με εγκύκλιό του, να παρέμβει σε όσα πρόκειται να γίνουν αύριο, στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη ήταν με την τροπολογία, που έδινε το δικαίωμα σε δημάρχους – προέδρους Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, να συμμετάσχουν, χωρίς κώλυμα, στις δημοτικές εκλογές. Η δεύτερη σήμερα, με την εγκύκλιο που χαρακτήριζε παράνομο, ένα άτυπο δημοψήφισμα.  

Η διαδικασία ήταν προβληματική από την πρώτη στιγμή, αφού δεν είχε χαρακτηριστεί δημοψήφισμα. Υπήρχε τεράστιο πρόβλημα με τον τρόπο που θα νομιμοποιούνταν όποιο αποτέλεσμα, αφού το να κατέχει κάποιος εκλογικούς καταλόγους, εκτός του δικαστικού εκπροσώπου, είναι ποινικό αδίκημα. Μάλιστα, η πλειοψηφία των δικαστικών εκπροσώπων είχε αρνηθεί να παραδώσει καταλόγους, κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, όταν οι δήμαρχοι ζήτησαν δικηγόρους για να πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα. Τελικά, αποφασίστηκε να κληθούν εθελοντές δικηγόροι (βρέθηκαν 15 άτομα) για να καταμετρήσουν τις ψήφους, το βράδυ της Κυριακής, όχι, όμως, για να βρίσκονται σε κάθε άτυπο εκλογικό τμήμα.

Το πράγμα έγινε ακόμη χειρότερο όταν,  όπως έγινε γνωστό, κατόπιν εντολής εισαγγελέα, θα συλλαμβάνονταν με τη διαδικασία του αυτοφώρου όποιοι κατέχουν εκλογικούς καταλόγους. 

Η ΠΕΔ-ΚΜ, πάντως, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Σίμος Δανιηλίδης, είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα, στήνοντας τις κάλπες στα πεζοδρόμια έξω από τις αυλές των σχολείων.

«Όσες τρικλοποδιές κι αν μας βάλουν, το δημοψήφισμα θα τα κάνουμε γιατί το θέλει η κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Το έχουμε αποφασίσει ομόφωνα όλοι οι δήμοι της Θεσσαλονίκης. Η ΠΕΔ-ΚΜ, ως θεσμικός φορέας, έχει δικαίωμα από τον νόμο 3852 να διεξάγει δημοψηφίσματα.Δεν μπορεί κανείς να μας αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα, το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά. Καλούμε τους Θεσσαλονικείς ελεύθερα και αβίαστα να συμμετάσχουν. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε τους εκλογικούς καταλόγους, έχουμε ως δήμοι τα δημοτολόγια και αυτά θα χρησιμοποιήσουμε», τόνισε ο κ.Δανιηλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι οι δήμαρχοι δεν φοβούνται συλλήψεις.

Για κατάπτυστη απόφαση Μιχελάκη έκανε λόγο ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι ο υπουργός αντί να κάνει μία κίνηση καλής θέλησης για μία συμβιβαστική λύδη, αποφάσισε να δυσκολέψει τα πραγματα. «Μήπως ο κ.Μιχελάκης φοβάται να ακούσει την άποψη του κόσμου για την ΕΥΑΘ», διερωτήθηκε ο κ.Μπουτάρης.

Έτσι, ο ίδιος υπουργός που προώθησε την τροπολογία χάρη στην οποία συμμετέχει στις εκλογές ο Γιάννης Μπυτάρης, κατάφερε να ασχολούνται όλοι με ένα άτυπο δημοψήφισμα.