Γ. Βούρος: «Έχουμε πετύχει ένα μικρό θαύμα στο ΚΘΒΕ»


«Είναι άδικο να υπάρξει ένα σύννεφο δυσαρέσκειας και μιζέριας όταν η φετινή χρονιά έχει στεφθεί με επιτυχία, όταν έχουμε πετύχει ένα μικρό θαύμα στο ΚΘΒΕ».


Αυτό τόνισε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Γιάννης Βούρος, υπογραμμίζοντας ότι «το γεγονός της σύλληψής μου μας υποχρέωσε να μπούμε σε μια διαδικασία να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους θέση».

«Η χρονιά που τελειώνει μας βρίσκει ικανοποιημένους. Αλλά εκεί που νομίζαμε ότι μπαίνουμε σε μία ρότα, ήρθε εκείνο το ‘‘συνελήφθη ημεδαπός’’ τη Δευτέρα 28 Απριλίου, αναπάντεχα και αναίτια» δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του δ.σ. Μένη Λυσαρίδου.

«Το ΚΘΒΕ είναι πάρα πολύ εντάξει στις υποχρεώσεις του αλλά από κάποια επιπόλαιη και άστοχη ενέργεια και κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σύρθηκε στα δικαστήρια. Ως διοίκηση έχουμε καθήκον και υποχρέωση να υπερασπιστούμε το ιστορικό όνομα και το ρόλο του ΚΘΒΕ αλλά και τον πολύ κόπο και την προσπάθεια που κατέβαλαν οι άνθρωποί του την φετινή περίοδο. Δεν θα επιτρέψουμε συνεπώς σε επιπόλαιες ενέργειες να βάζουν σε δοκιμασία το κύρος του» είπε.
Η κυρία Λυσαρίδου δήλωσε επίσης πως την προηγούμενη Παρασκευή 2 Μαΐου πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έλαβε αποφάσεις και απεστάλησαν επιστολές προκειμένου:

Α) να ενημερωθεί ο αρμόδιος Υπουργός για όσα συνέβησαν και να ζητηθεί να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να μη συμβούν ξανά στο μέλλον.

Β) να ζητηθεί από την διοικητή του ΙΚΑ τη διερεύνηση του ζητήματος, την απόδοση ευθυνών και τη δημόσια αποκατάσταση του ονόματος του ΚΘΒΕ

Επίσης, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή επισήμανσης στη ΓΑΔΘ σχετικά με τον τρόπο που συντάχθηκε το δ.τ. και δημιούργησε με την ασάφειά του την εντύπωση ότι επρόκειτο για χρέη του καλλιτεχνικού διευθυντή.

«Το προηγούμενο διάστημα είναι αλήθεια ότι δέχθηκα αρκετές εισηγήσεις να δημοσιοποιήσουμε κάποια πράγματα που αφορούσαν το παρελθόν, ήταν όμως επιλογή δική μου και ολόκληρου του Δ.Σ. να μην το κάνουμε. Την ώρα που το ΚΘΒΕ πήγαινε τόσο καλά θα ήταν ένα τεράστιο λάθος να ασχοληθούμε με το παρελθόν. Μια διοίκηση δεν δικαιώνεται από τα σφάλματα που προηγήθηκαν ή από επιλογές ή συμπεριφορές που δεν άρμοζαν στο ΚΘΒΕ αλλά κρίνεται από αυτά που η ίδια θέτει ως προτεραιότητες. Ως διοίκηση, λοιπόν, ενός ιστορικού οργανισμού έχουμε καθήκον να τον υπερασπιστούμε και να τον οδηγήσουμε κι ένα βήμα πιο μπροστά» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πολιτιστικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό ρόλο του Θεάτρου εκ του ιδρυτικού νόμου, αλλά και στον αναπτυξιακό ρόλο που πρόσθεσε η νέα διοίκηση.

«Απλωθήκαμε παντού, επισκεφθήκαμε τους πάντες και είχαμε τεράστια αποδοχή και εξαιρετικές συνεργασίες με όλους τους φορείς» είπε. «Σε ό,τι αφορά όμως το αναπτυξιακό του κομμάτι, δεν μπορούμε να πάμε μόνοι μας και χρειαζόμαστε συνέργειες. Επιθυμία μας είναι να μετεξελίξουμε το ΚΘΒΕ σε πρεσβευτή της Θεσσαλονίκης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουμε το σχέδιο γι’ αυτό και πιστεύουμε στην επιτυχία του. Χρειαζόμαστε όμως την έμπρακτη εμπιστοσύνη και υποστήριξη της πολιτείας σε κεντρικό επίπεδο, σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, περιφέρειας και ισχυρών παραγόντων» υπογράμμισε.

«Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ενταχθούμε σε μία δομή στρατηγικού σχεδιασμού με άξονα τον πολιτισμό που θα βοηθούσε σε πολλά επίπεδα την πόλη και τον τόπο μας. Άλλωστε πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ΕΕ αναγνωρίζει πλέον τον τομέα του πολιτισμού ως τον τέταρτο πυλώνα της οικονομίας και δίνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την επίτευξη του στόχου αυτού» δήλωσε ευχαριστώντας τα ΜΜΕ, το κοινό, τους φορείς της πόλης, το δυναμικό του θεάτρου για υπομονή και την εμπιστοσύνη που επέδειξαν, το Γιάννη Βούρο για την αφοσίωση και την εργατικότητά του στα θέματα του ΚΘΒΕ και, με ιδιαίτερη έμφαση, τα μέλη του δ.σ.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κύριος Βούρος, ο οποίος προχώρησε σε έναν άτυπο απολογισμό οικονομικών στοιχείων, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι «δεν επαιτούμε. Απλώς επιζητούμε αυτό που χρωστάει η Πολιτεία στο ΚΘΒΕ».

Αναφέρθηκε στην αύξηση της τάξεως του 39% σε θεατές και περίπου 34% σε έσοδα από τα εισιτήρια, την ώρα που η επιχορήγηση έχει μειωθεί στα 5.800.000 ευρώ ετησίως έναντι των 6.700.000 πέρσι και 9.000.000 ευρώ πριν 3 χρόνια.

Σχετικά με τα χρέη που παρελήφθησαν όταν ανέλαβε καθήκοντα, τον Ιούνιο 2013, ανέφερε τα εξής:

 • ΙΚΑ - 1.250.000 ευρώ (υπό ρύθμιση)
 • ΔΕΗ - 300.000 ευρώ (μειώθηκε στις 120.000 ευρώ)
 • Ενοίκια στην ΕΜΣ - 250.000 ευρώ (μειώθηκε άμεσα στις 70.000 ευρώ και από την ημέρα που παραλάβαμε πληρώνεται το μηνιαίο μίσθωμα κανονικά)
 • Τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, φύλαξη, συντήρηση κτιρίων, καθαριότητα κλπ - 1.180.000 ευρώ
 • Προμηθευτές, υφάσματα, ξυλεία και υλικά γενικά - 130.000 ευρώ
 • Μονή Λαζαριστών - 300.000 ευρώ (μειώθηκε στις 150.000 ευρώ)
 • Εκκρεμότητες συμβολαίων - 600.000 ευρώ
 • Όπερα Θεσσαλονίκης - 850.000 ευρώ (μειώθηκε στις 200 χιλιάδες ευρώ)


Την ίδια ώρα, οι απαιτήσεις του ΚΘΒΕ έχουν ως εξής:

 • Όπερα Θεσσαλονίκης - 850.000 ευρώ που επωμίσθηκε το ΚΘΒΕ
 • Επιστροφή ΦΠΑ - 871.000 ευρώ
 • Συνεργασίες του ΚΘΒΕ με διάφορες επιχειρήσεις και πολιτιστικούς οργανισμούς - 363.000 ευρώ (με δικές μας ενέργειες διεκδικούμε 150.000 ευρώ τα υπόλοιπα έχουν παραγραφεί επειδή δεν είχαν διεκδικηθεί)
 • ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΕ - 300.000 ευρώ
 • ΔΗΜΟΣ Θεσσαλονίκης (παλιά χρέη) που αφορούν στην οργάνωση των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ - 750.000 ευρώ

Όπως ανέλυσε ο Γ. Βούρος, το σύνολο χρεών μαζί με μισθοδοσία και δόσεις ΙΚΑ ανέρχονται σήμερα σε 3.868.000 ευρώ.

«Το σύνολο των απαιτητών ποσών είναι τέτοιο που σχεδόν ισοφαρίζει αυτό που εμείς χρωστάμε. Αν λοιπόν η πολιτεία σταθεί αρωγός στην προσπάθειά μας και σκύψει με προσοχή το κεφάλι της πάνω στις απαιτήσεις του ΚΘΒΕ, τότε το ΚΘΒΕ θα μπορεί απρόσκοπτα να εξυπηρετήσει τον προγραμματισμό του, να εξυπηρετήσει τις διατάξεις του ιδρυτικού νόμου και βεβαίως τις προσδοκίες του κοινού της Θεσσαλονίκης, της χώρας και γιατί όχι και μιας διεθνούς παρουσίας αφού αυτός είναι και ο στόχος του νυν διοικητικού συμβουλίου» κατέληξε ο Γ. Βούρος.

Στη συνέχεια ζήτησε και πήρε το λόγο ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΚΘΒΕ Φίλιππος Γράψας, ο οποίος τόνισε: «Σημασία έχει ότι τίποτε δεν αλλάζει όσον αφορά στη δικιά μας διάθεση. Διοικητικό Συμβούλιο, καλλιτεχνικός διευθυντής, ηθοποιοί και εργαζόμενοι του θεάτρου είμαστε πάντα μια παρέα που δουλεύει ακούραστα μέσα σε τεράστια προβλήματα, για το καλό του θεάτρου, για να έχει η Θεσσαλονίκη και όλη η Βόρεια Ελλάδα το δικό της αγαπημένο ΚΘΒΕ».

Τέλος, παρέμβαση έκανε και το μέλος του δ.σ. του ΚΘΒΕ, ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός επισημαίνοντας: «Με αφορμή την άδικη σύλληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ θα ήθελα να ζητήσω: Όταν το κράτος δεν πληρώνει το κράτος, παρακαλώ πολύ να μη συλλαμβάνουν τους πολίτες».

Σχόλια