«Τελικά, πού ήταν τριάμισι χρόνια η δημοτική αρχή;» αναρωτήθηκε ο Σταύρος Καλαφάτης διαπιστώνοντας ότι «και στο ιστορικό κέντρο της πόλης οι πολίτες δήμαρχο ακούν και δήμαρχο δεν βλέπουν».


Σημειώνοντας ότι παρουσία δεν σημαίνει να επισκέπτεσαι φίλους και στέκια, αλλά να καταγράφεις προβλήματα και να δίνεις λύσεις, ο κύριος Καλαφάτης υπογράμμισε πως «η δημοτική αρχή είναι απούσα από την καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων σε ζωτικά θέματα, όπως η καθαριότητα σε κάθε γειτονιά, η ευταξία, το παραεμπόριο.»

Αναφερόμενος στο σχέδιο του συνδυασμού «Εντάξει» για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι στοχεύει στην αναβάθμιση με παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς.

«Επιτέλους, το περίφημο πρόγραμμα των βυθιζόμενων κάδων δεν μπορεί να εφαρμοστεί; Εμείς λέμε γίνεται! Το παραεμπόριο, που θίγει σε πολλές εκφάνσεις την ποιότητα ζωής, την αξιοπρέπειά μας και τη νομιμότητα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί; Εμείς λέμε γίνεται! Το κυκλοφοριακό, ζήτημα συνεννόησης των φορέων που έχουν λόγο και αρμοδιότητα σε συγκοινωνιακά θέματα, δεν μπορεί να βελτιωθεί με οδηγό τον δήμο; Εμείς λέμε γίνεται! Είναι θέματα, βούλησης, ικανότητας και επάρκειας, στοιχεία που διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχουν στη σημερινή δημοτική αρχή. Εμείς στοχεύουμε να είμαστε εντάξει, γιατί θέλουμε μια πόλη εντάξει!»

Το σχέδιο του συνδυασμού «Εντάξει» για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει επίσης τα εξής:
  • Πρόγραμμα αναβίωσης παραδοσιακών αγορών, με αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) για αποκατάσταση και εκσυγχρονισμό του κτιριακού αποθέματος, έργα υποδομών, και υποστήριξη παραδοσιακών κλάδων επιχειρήσεων κλπ.
  • Καταγραφή και παρεμβάσεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Πρόγραμμα αισθητικής ανάπλασης όψεων (κίνητρα, χρηματοδότηση κατοίκων για τη συντήρηση των εξωτερικών όψεων, την απομάκρυνση των επιγραφών και κεραιών κλπ).
  • Αντικατάσταση των κάδων απορριμμάτων με βυθιζόμενους. Παροχή κινήτρων για την αύξηση της ανακύκλωσης στην αγορά.
  • Πληροφοριακά τουριστικά περίπτερα στις κεντρικές πλατείες.
  • Στοχευμένες αναπλάσεις και βελτίωση και αύξηση του αστικού εξοπλισμού (παγκάκια, κάδοι απορριμμάτων, στέγαστρα, φωτισμός, κλπ).