Η σιταλοπράμη, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, μπορεί μελλοντικά να χρησιμοποιηθεί στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.


Δοκιμές σε ανθρώπους και πειραματόζωα δημιουργούν ελπίδες ότι θα μπορούσε να επιβραδύνει τα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής πάθησης, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία.

Οι επιστήμονες, αν και χαρακτήρισαν «ενθαρρυντική» την ανακάλυψή τους, είπαν ότι είναι πολύ πρόωρο να παίρνουν οι άνθρωποι αντικαταθλιπτικά απλώς για να επιβραδύνουν την άνοια. 
Άλλοι ειδικοί χαρακτήρισαν «ενδιαφέρον» το εύρημα και θεώρησαν προτέρημα ότι το φάρμακο είναι ήδη εγκεκριμένο - αν και για άλλη χρήση. 

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η σιταλοπράμη ανέστειλε τη δράση μιας πρωτεΐνης, του αμυλοειδούς βήτα, που -μαζί με την Τ-πρωτεΐνη- συμβάλλει στη δημιουργία των καταστροφικών «πλακών» στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ, καταστρέφοντας ζωτικούς νευρώνες τους και προκαλώντας διάφορα προβλήματα (μνήμης, λογικής σκέψης, ψυχικής διάθεσης, επικοινωνίας κ.ά.). 

Θα ακολουθήσει νέα μελέτη για να διαπιστωθεί κατά πόσο η σιταλοπράμη μπορεί να δράσει προστατευτικά σε βάθος χρόνου. 

Μια μελλοντική μεγάλη κλινική δοκιμή, που θα κρατήσει αρκετά χρόνια, θα συγκρίνει επίσης την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε σχέση με ένα εικονικό (πλασέμπο).