Η πίστη, ότι οι άνθρωποι με διανοητική αναπηρία μπορούν με την κατάλληλη εκπαίδευση και υποστήριξη να αναδείξουν τις ξεχωριστές τους ικανότητες, να απολαύσουν ισότιμα με τους άλλους
ανθρώπους τη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός και να αποδείξουν στην κοινωνία ότι ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ, αποδείχτηκε για άλλη μια φορά σήμερα (22/05) στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της 14ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ποδοσφαίρου Special Olympics, που ορίστηκε από τις 17 έως και τις 25 Μαΐου, σε συνεργασία με την UEFA, την υποστήριξη 37 Εθνικών Ομοσπονδιών Ποδοσφαίρου και με περισσότερους από 70 ποδοσφαιρικούς συλλόγους, το αθλητικό κέντρο "Planet FC" φιλοξένησε την αντίστοιχη εκδήλωση της Θεσσαλονίκης.



Εκατό περίπου ξεχωριστοί αθλητές συγκρότησαν ομάδες με αγόρια και κορίτσια τόσο από τα Special Olympics Ελλάς, όσο και από την ΠΒΜ Λακκιάς / Θεσσαλονίκης του ΟΑΕΔ, από το σύνδρομο Down, από την ΕΨΥΚΑ, τη "Ζωή", το Ειδικό Σχολείο Έδεσσας. Στην εκδήλωση συμμετείχε η ομάδα Κ17 της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, (φιναλίστ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Super League), και το τμήμα προπαίδων των Bebides 2000 του Παναγιώτη Κερμανίδη.
Τις εντυπωσιακές προσπάθειες των παιδιών, που διαιτήτευσαν άριστα νεαροί ρέφερι της ΕΠΣΜ, επικρότησαν γονείς και φίλοι των αθλητών,

Την ΕΠΣ Μακεδονίας εκπροσώπησε ο γενικός ΓραμματέαςΠαναγιώτης Γιουρούκαλης, ο οποίος στο πλαίσιο της κοινωνικής δράσης της μεγαλύτερης Ενωσης της χώρας, αποκάλυψε πως ήδη έχει δρομολογήσει τις απαραίτητες εκείνες ενέργειες που θα προσφέρουν αμέριστη στήριξη και αρωγή στα Special Olympics της Θεσσαλονίκης.



"Στόχος μας είναι εκτός από την αυτονόητη στήριξη, να δώσουμε θεσμική "υιοθεσία" στην συνολική προσπάθεια. Σύντομα θα μπορούμε να πούμε περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα που αποτελεί μία ακόμη προτεραιότητα σε κοινωνικό επίπεδο", υπογράμμισε.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο διοικητικός υπεύθυνος των τμημάτων υποδομής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, ο οποίος συνεχάρη όλους για την άψογη διοργάνωση και μεταξύ άλλων δεν παρέλειψε να τονίσει ότι "ο ΠΑΟΚ στέκεται διαχρονικά δίπλα σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία των Special Olympics".



Τις βραβεύσεις στους αθλητές έκανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Γιώργος Κούτσης, ο γ.γ της ΕΠΣΜ Παναγιώτης Γιουρούκαλης και η πρόεδρος του ΟΑΣΠΕ, υπεύθυνη του acadimies.gr Δώρα Ιωακειμίδου που παρουσίασε την τελετή λήξης.

Η υπεύθυνη των Special Olympics Θεσσαλονίκης, Νίνα Κωνσταντινίδου, επεσήμανε:
"O θεσμός των Special Olympics αλλάζει ζωές και συμπεριφορές για περισσότερο από 40 χρόνια. Στη χώρα μας διεξάγεται για 14η χρονιά, διδάσκοντας σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι καμία σωματική ή διανοητική δυσκολία δεν μπορεί να κάμψει τη δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σχολείο ανθρωπιάς. Και οι αθλητές των Special Olympics είναι εκείνοι πουδίνουν μαθήματα ικανότητας, αποδοχής και συμμετοχής στο πεδίο της ευγενούς άμιλλας που προσφέρει ο αθλητισμός.
Ευχαριστούμε θερμά όλους για τη συμμετοχή τους, τα Ειδικά Σχολεία, το "Σύνδρομο Down", την ΕΠΣΜ, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, τον Παναγιώτη Κερμανίδη, την sport manager Τζένη Τερζή, τον Νίκο Τσιόγκα από το αθλητικό κέντρο "Planet FC" που μας φιλοξένησε, τους γονείς και τους υποστηρικτές μας, τη χορηγό επικοινωνίας Δώρα Ιωακειμίδου, και τους συγχαίρω από καρδιάς για το ήθος τους.
Εύχομαι σύντομα και πάλι να συναντηθούμε και να δώσουμε τον αγώνα μας για την κοινωνικοποίηση των special αθλητών μας σε μια νέα εκδήλωση".

Γίνε κι εσύ special εθελοντής…
"Για ανθρώπους με διανοητικές δυσκολίες, τα Special Olympics είναι συχνά ο μόνος χώρος, όπου έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την αυτοπεποίθησή τους, να νιώσουν τη χαρά του αγώνα και την αποδοχή που προσφέρει ακόμα και μόνη, η συμμετοχή. Σεβόμενοι αυτό ακριβώς το συναίσθημα, όλοι μπορούμε να γίνουμε εθελοντές και να ζήσουμε τη μοναδική εμπειρία αυτή εμπειρία της προσφοράς", ανέφερε η Δώρα Ιωακειμίδου, διαχρονικός χορηγός επικοινωνίας των Special Olympics Hellas.
"H έκρηξη της αδρεναλίνης, οι φωνές των παικτών που αγκαλιάζονται στο σφύριγμα της λήξης, δεν μπορούν με κανέναν συμβατικό αγώνα να συγκριθούν. «Θέλω να νικήσω! Αν όμως δεν τα καταφέρω βοηθήστε με να προσπαθήσω με θάρρος!». Αυτός είναι ο όρκος αθλητού των Special Olympics και τα λέει όλα.
Είναι πολύ απλό να γίνει κάποιος εθελοντής καθώς δε χρειάζεται καμία συγκεκριμένη εμπειρία, παρά μόνο την προσωπική πρωτοβουλία και το χρόνο που μπορεί να αφιερώσει καθένας από εμάς τους «συμβατικούς» ανθρώπους. Η αίτηση και η προϋπόθεση ότι έχει συμπληρώσει κανείς το 18ο έτος της ηλικίας του αρκούν για να μπει στον κόσμο των Special Olympics, συνδράμοντας σε χώρους ανάλογα με την ιδιότητα ή την επιθυμία του. Οι τομείς είναι ποικίλοι και όλοι μπορούν να βρουν το κομμάτι που τους αφορά και τους ενθουσιάζει", κατέληξε.