ergates_01[2]
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζόμενους, την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο για τους «έμμεσους εργοδότες» και

άλλες αλλαγές που επήλθαν στα εργασιακά με τον πρόσφατο πολυνόμο κοινοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία η γενική διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας με δύο σχετικές εγκυκλίους.

Ειδικά η μείωση των οικογενειακών επιδομάτων είναι σε ποσοστό 50% για το 2014 και 100% για το 2015.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται και στην εγκύκλιο, από 1η Ιουλίου:

1.     Καταργείται η εργοδοτική εισφορά 1% υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ)
2.     Καταργείται η εργατική εισφορά 1% επίσης υπέρ του ΔΛΟΕΜ
3.     Καταργείται η ειδική εισφορά 1% για την επιδότηση των στρατευμένων μισθωτών  (την πληρώνει ο εργοδότης)
4.     Μειώνεται η ασφαλιστική εισφορά υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Ο συντελεστής μειώνεται από 0,81% σε 0,46%, ως εξής:

  • Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ) διαμορφώνεται σε 0,24%
  • Η εργοδοτική εισφορά υπέρ του ειδικού κοινού λογαριασμού ανεργίας (ΕΚΛΑ) διαμορφώνεται σε ποσοστό 0,12% και
  • Η εργατική εισφορά υπέρ του ΕΚΛΑ διαμορφώνεται στο 0,1%

5.     Η ασφαλιστική εισφορά εργοδότη υπέρ του κλάδου παροχών ασθενείας και μητρότητας σε χρήμα από 0,8% διαμορφώνεται στο 0,25%.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο, η κατάργηση ή η μείωση των παραπάνω εισφορών, οδηγεί τελικώς και σε κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων. Για το 2014, θα καταβληθούν το 50% των επιδομάτων.

Τέλος, όσον στους έμμεσους εργοδότες διευκρινίζεται ότι «η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται όταν ο απασχολούμενος υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων, με εξαίρεση τους εργατοτεχνίτες οικοδόμους που απασχολούνται σε έργα αρχικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 € και άνω, τα οποία χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και διεξάγονται μετά από παραχώρηση ή εργολαβία για λογαριασμό του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων, δημόσιας ή κοινής ωφέλειας και γενικά οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία».