Την επόμενη μέρα των εκλογών φιλοξενούν στην πλειοψηφία τους τα πρωτοσέλιδα των σημερινών (Τρίτη 27 Μαΐου 2014) εφημερίδων. Αναλυτικά:


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Τα μυστικά της… κάλπης

Η εφημερίδα αναλύει το πώς και γιατί έφτασαν στην άνετη επικράτηση Απ. Τζιτζικώστας και Γ. Μπουτάρης, γιατί δε μπόρεσε ο Στ. Καλαφάτης να καλύψει το χαμένο έδαφος και τι οδήγησε στη βαριά ήττα του Γ. Ιωαννίδη. Μιλά για ευθύνες του κόμματος και δυσαρέσκεια των υποψηφίων.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ: Τζιτσικώστας: Ενωμένοι προχωράμε μπροστά

Η εφημερίδα κάνει λόγο για θρίαμβο του Απ. Τζιτζικώστα, στην ΠΚΜ, στις εκλογές της Κυριακής και φιλοξενεί τις δηλώσεις του.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Μερίδιο στη διακυβέρνηση θέλει ο Τσίπρας

Η εφημερίδα γράφει ότι "ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με απλά ελληνικά εκείνο που ζήτησε επί της ουσίας ήταν μερίδιο στη διακυβέρνηση μέχρι να γίνουν εκλογές, το νωρίτερο τον Φεβρουάριο του 2015, όταν λήγει η δεύτερη θητεία του Κάρολου Παπούλια".

ΕΘΝΟΣ: Πως απαντούν τα κόμματα στα νέα μηνύματα

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε νέα φάση αντιπαράθεσης εισέρχεται η πολιτική ζωή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά με μεγαλύτερη ένταση τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Επιχειρεί να μπλοκάρει κυβερνητικές αποφάσεις, με πρώτες τις επιλογές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του κοινοτικού επιτρόπου. Το Μέγαρο Μαξίμου αποκρούει τις προσπάθειες και ετοιμάζει ανασχηματισμό".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σταμάτησε να αναβλύζει το μύρο του Αγίου Δημητρίου!

Σύμφωνα με την εφημερίδα "κακός οιωνός για τον Ελληνισμό από τη Θεσσαλονίκη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανασχηματισμός και μείωση φορολογίας

Η εφημερίδα γράφει ότι "προχωρούν άμεσα η εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ και οι ελαφρύνσεις των νοικοκυριών με μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης. Στο τραπέζι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα για διόρθωση αστοχιών και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην πραγματική οικονομία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ομολογία ήττας από τους εταίρους

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μία μέρα μετά τις ευρωεκλογές, οι κυβερνητικοί εταίροι ανακινούν ξαφνικά θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου, ομολογώντας την ήττα τους και προεξοφλώντας επί της ουσίας ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές θα ηττηθούν κα πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να θέσει στον πρωθυπουργό, στη συνάντησή τους την Πέμπτη, την αλλαγή του νόμου, προτείνοντας τη μείωση ή και κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα".

ΕΣΤΙΑ: Εκτός Συντάγματος κινείται ο κ. Τσίπρας

Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο αρχηγός της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως επισκέφθηκε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, επικαλούμενος «δυσαρμονία» της λαϊκής βούλησης με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, εζήτησε την διενέργεια προώρων εκλογών για να αποκατασταθή -όπως είπε- η δημοκρατική ομαλότητα! Προφανώς ο κ. Τσίπρας αγνοεί - ή παριστάνει ότι αγνοεί- τί ορίζει το Σύνταγμα της χώρας".

Η ΑΥΓΗ: Φρένο Τσίπρα στα σχέδια Σαμαρά

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πέντε stop σε κινήσεις της κυβέρνησης, που έχουν δρομολογηθεί για να διασφαλιστεί η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής και να υποστυλωθεί το ετοιμόρροπο σύστημα Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, ύψωσε ο Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Οι «κόκκινες γραμμές» αφορούν το διάστημα έως τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών «το συντομότερο δυνατόν», καθώς, πλέον, υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Μπλόκο Τσίπρα

Σύμφωνα με την εφημερίδα "το αίτημά του για εκλογές το συντομότερο δυνατό επανέλαβε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Λειτουργώντας ως βασικός παράγοντας των εξελίξεων, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε νέα μέτρα. Επίσης, να μην τολμήσει να διορίσει διοικητή στην Τράπεζα της Ελλάδος και επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανασχηματισμός προ των πυλών

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανασχηματισμό που θα σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση έλαβε το μήνυμα της κάλπης και δρομολογεί την αλλαγή σελίδας, αλλά και τη διεύρυνση του πολιτικού της ακροατηρίου σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνεργασία με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο".

Ο ΛΟΓΟΣ: Ερμηνεία κατά το δοκούν

Σύμφωνα με την εφημερίδα "τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών καθώς και της δεύτερης Κυριακής των Δημοτικών και Περιφερειακών μεταφράζουν διαφορετικά το κάθε κόμμα με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα λεγόμενα του καθενός να είναι όλοι «νικητές»".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Έτσι ψήφισαν οι Θεσσαλονικείς

Η εφημερίδα αναλύει τα αποτελέσματα των εκλογών, ανά περιοχή και δήμο.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Να εντείνουμε τη δράση για ανασύνταξη του κινήματος και λαϊκή συμμαχία

Η εφημερίδα τονίζει "να δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία και το κίνημα η γραμμή της αντεπίθεσης και της ρήξης, σε αντίθεση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, την ΕΕ και την πολιτική που στηρίζει αυτόν το δρόμο, με την ενσωμάτωση και την παθητική προσμονή".

ΤΑ ΝΕΑ: Σε 48 δόσεις τα χρέη

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μάξι ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία που αυξάνονται με εκρηκτικό ρυθμό ενός δισ. τον μήνα σχεδιάζει η κυβέρνηση, η οποία αναμένεται να θέσει το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Παρατεταμένη προεκλογική περίοδος

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το σκηνικό στην Ελλάδα δονείται συθέμελα, για πρώτη φορά από την αρχή της μεταπολίτευσης ο δικομματισμός χάνει τις εκλογές. Μεγάλος νικητής ο ΣΥΡΙΖΑ κι όχι μόνο. Η διαρκής πίεση για εθνικές εκλογές που θα ασκήσει η αξιωματική αντιπολίτευση ως πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές θα οδηγήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε απόπειρες… καλοπιάσματος του εκλογικού τους κοινού".

Kontranews: Μπλόκαρε ο Αλέξης το νέο μνημόνιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα "μπλόκο στο νέο μνημόνιο καθώς και στις αποφάσεις στατηγικού χαρακτήρα που θα δεσμεύουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, για τα επόμενα πενήντα χρόνια βάζει ο Αλέξης Τσίπρας".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Η κάλπη των ευρωεκλογών ωθεί σε αλλαγή την Ευρώπη

Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο πολιτικό μήνυμα κατά των «συνταγών» λιτότητας που απέστειλαν οι ψηφοφόροι προσπαθούν να ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι των Βρυξελλών την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών, επιδιώκοντας -σε πρώτη φάση- να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την τόνωση της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της ανταγωνιστικότητας, αλλά και για να διευθετηθεί το πρόβλημα του χρέους, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολιτών".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Η ώρα της οικονομίας

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι αναταράξεις της «επόμενης ημέρας» αποφεύχθηκαν, καθώς πρωτίστως αποφεύχθηκε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η οικονομία παίρνει βαθιά «ανάσα» έως το φθινόπωρο και έτσι χθες το Χρηματιστήριο της Αθήνας αντέδρασε ανοδικά".