Θα περίμενε κανείς ότι στο επιτελείο του Στ. Καλαφάτη θα ήταν δυσαρεστημένοι από τη δεύτερη θέση στο δήμο. Κι όμως!


Μια απλή κουβέντα με τα στελέχη της παράταξης «Εντάξει», του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, αρκεί για να αλλάξει κάποιος αυτήν την εντύπωση.

Κατ' αρχήν, σου μιλούν για τους... Εντάξει. Έτσι αποκαλεί ο ένας τον άλλον. Κι έπειτα, σου μιλούν με αριθμούς: Θεωρούν σημαντικό το ότι ο Καλαφάτης, αν και κυβερνητικός υποψήφιος... πέρασε στο β γύρο! Το παράδειγμα της Αθήνας δείχνει πως η Ν.Δ. δεν ήταν πρώτη επιλογή των ψηφοφόρων, ακόμη και στη δημοτική κάλπη. Έπειτα, μετρούν τις 50.542 ψήφους, δηλαδή τις 15.978 επιπλέον, από τον Α΄ στον  Β΄ γύρο.

Μετρούν και τα ποσοστά και ψήφους της Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές: 23,59% και 33.922 ψήφοι. Με... απλά μαθηματικά, 17.400 άνθρωποι... παρέκλιναν μεταξύ της δημοτικής και της ευρωπαϊκής κάλπης. Αυτό, υποστηρίζουν, δείχνει μια πολυσυλλεκτικότητα της προσπάθειάς τους.

Είναι κοινό μυστικό στο επιτελείο του Στ. Καλαφάτη, ότι σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων της Ν.Δ. επέλεξε να στηρίξει τον κ. Μπουτάρη. Και προσμετρούν και αυτό...

Και η επόμενη μέρα ποια είναι; Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Σταύρος Καλαφάτης θα παρατήσει την τοπική πολιτική σκηνή, για κάποια θέση στην Αθήνα. Οι άνθρωποί του το διαψεύδουν. Λένε ότι θα είναι... «εντάξει» και θα σεβαστεί την ετυμηγορία του εκλογικού σώματος, παραμένοντας στο δημοτικό συμβούλιο, δραστηριοποιούμενος υπέρ της πόλης.

Όταν τους μιλάς για... ανορεξιά, αντιδρούν. Όπως λένε, σε έναν μήνα συγκέντρωσαν στελέχη και έδωσαν αγώνα με πάθος. Κι επιμένουν, αντίθετα, ότι, δυόμισι μήνες προεκλογικού αγώνα, δεν έφθαναν για να αναδειχτούν τα λάθη 3,5 χρόνων της διοίκησης Μπουτάρη.

Βέβαια, στην... καθυστέρηση η ευθύνη βαραίνει και τον ίδιο τον Στ. Καλαφάτη, που επέμενε να ολοκληρώσει το έργο που είχε αναλάβει στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών (ειδικά το σχέδιο για το θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού και το Σέιχ Σου, που θα το βρούμε μπροστά μας στο μέλλον), αλλά και στο ότι στο δήμο Θεσσαλονίκης υπήρχε άλλη δημοτική ομάδα, με άλλον επικεφαλής, που, όπως ήταν λογικό, είχε τον πρώτο λόγο.

Η στήριξη από τη Ν.Δ.
Στην ερώτηση αν θα μπορούσε, η Νέα Δημοκρατία, να στηρίξει περισσότερο τον Στ. Καλαφάτη (είναι γνωστή η τροπολογία που επέτρεψε στον Γιάννη Μπουτάρη να κατέβει στις εκλογές, σβήνοντας την προεδρία του στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, κάτι που έγινε από το υπουργείο Εσωτερικών), τα στελέχη του συνδυασμού "Εντάξει" προτιμούν να υποστηρίζουν ότι από τη μία το κομματικό επιτελείο έριξε το βάρος του στην Περιφέρεια (σ.σ. χωρίς... ιδιαίτερη επιτυχία θα λέγαμε εμείς) κι ότι μεγαλύτερη στήριξη μάλλον κακό θα έκανε μέσα σε τέτοιο κλίμα αντίδρασης από την κοινωνία.
Μετρούν, ακόμη, ότι ο Στ. Καλαφάτης είχε απέναντί του, όχι έναν διεκδικητή Μπουτάρη, αλλά έναν Μπουτάρη με θητεία 3,5 ετών, με ασύγκριτα ενισχυμένες προσβάσεις σε διαύλους επικοινωνίας και την υποστήριξη ενός ΠΑΣΟΚ που μετέχει στην κυβέρνηση ως εταίρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πλέον, οι «Εντάξει» υπόσχονται αξιοπιστία, αποτελεσματικότητα και παραμονή στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Εδώ θα είμαστε, να το δούμε.