Το πρόγραμμά του παρουσίασε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε ειδική εκδήλωση σε ξενοδοχείο της πόλης παρουσία εκπροσώπων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων.


«Οι φορείς της πόλης έχουν ήδη μια σημαντική συμβολή στην κατάρτιση του προγράμματος του συνδυασμού “Εντάξει” και δεν είναι υπερβολή αν πω ότι η διαβούλευση για αυτό το πρόγραμμα με τους θεσμικούς εκπροσώπους της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης.

Αναφερόμενος στις τακτικές επαφές και ανταλλαγές απόψεων και προτάσεων που είχε με τους εκπροσώπους των φορέων τα προηγούμενα χρόνια, συμπλήρωσε: «Είμαι βέβαιος ότι θα αναγνωρίσετε σε όσα πούμε σήμερα αρκετές από τις δικές σας απόψεις και προτάσεις για το σήμερα και το αύριο της Θεσσαλονίκης. Θα δείτε όμως και αρκετά νέα στοιχεία, σε ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε σε σύντομο χρόνο, αλλά με σκληρή δουλειά και με την επιστημονική επάρκεια, εξέταση και τεκμηρίωση, που απαιτεί η προσήλωσή μας σε δύο βασικές και αδιαπραγμάτευτες αρχές: Να είμαστε ως δημοτική αρχή -εφόσον μας εμπιστευθούν οι πολίτες- αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί. Να ξέρουμε τι θέλουμε και πώς να το πετύχουμε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς δικαιολογίες, με τα θεσμικά εργαλεία, το έμψυχο δυναμικό, τις αρμοδιότητες και τους πόρους που έχουμε στη διάθεσή μας, όσο θα διεκδικούμε και μέχρι να αποκτήσουμε περισσότερα».

Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο Σταύρος Καλαφάτης και αναρτήθηκε στον διαδικτυακό ιστότοπο του συνδυασμού “Εντάξει” (http://www.entaxei2014.gr/programma/) κινείται σε δέκα άξονες:
  • Ανάδειξη διεθνούς ταυτότητας Θεσσαλονίκης
  • Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη
  • Αστική ανάπτυξη – Περιβάλλον - Καθαριότητα
  • Κυκλοφοριακό - Μεταφορές – Βιώσιμη κινητικότητα
  • Αστική επιχειρηματικότητα - Απασχόληση
  • Κοινωνική συνοχή – Αλληλεγγύη – Πρόνοια - Εθελοντισμός
  • Παιδεία – Πολιτισμός - Τουρισμός
  • Ηλεκτρονική διακυβέρνηση – Εξυπηρέτηση του Πολίτη
  • Διοικητική οργάνωση και λειτουργία Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Τεχνική βοήθεια – Χρηματοδότηση
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Καλαφάτης παρουσίασε λεπτομερώς το πλάνο του για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε μια πόλη ανθρώπινη, «μια έξυπνη πόλη που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, υποστηρίζει την αστική επιχειρηματικότητα, και τη νεανική επιχειρηματικότητα, αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Επίσης προχώρησε και στην παρουσίαση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στον αστικό ιστό, στις γειτονιές της πόλης, αλλά και σε στρατηγικά της σημεία, όπως το Λιμάνι, η Παλιά Παραλία, το περιαστικό δάσος Σέιχ Σου, για το βιώσιμο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης του 21ου αιώνα.