Λάβρος κατά πάντων ήταν ο Γκερμάν Τσιστιακόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ρωσία, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ χαρακτήρισε παράλληλα ψευδή τον Τύπο της χώρας. Από τα βέλη του δεν ξέφυγε βέβαια, ούτε ο Ολυμπιακός...


Αναλυτικά η συνέντευξη του μέχρι πρότινος δεξί χέρι του Σαββίδη:

Για τους λόγους που απέτυχε ο ΠΑΟΚ και ο ίδιος

«Για πολλούς λόγους. Ο μεγαλομέτοχος είναι ένα συναισθηματικό άτομο, νικητής από τη φύση του , και ήταν μερικές φορές δύσκολο να δεχτούμε το γεγονός ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μια επιχείρηση όπως όλες οι άλλες. Στο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό να είναι σε θέση να αντέξει, και να μην είναι... ντροπαλός».


Για το «κύκλωμα» του Ολυμπιακού:

«Αποδείχθηκε ότι το ποδόσφαιρο μονοπωλείται από μια μόνο εντολή - "Ολυμπιακός". Όταν πήγα στην Ελλάδα είχα ακούσει παρόμοιες ιστορίες, αλλά σκέφτηκα ότι ήταν απλά δικαιολογίες και να γκρινιάζουν οι άνθρωποι που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τον Ολυμπιακό και έφτιαχναν συνωμοσίες για να δικαιολογήσουν τα λάθη τους. Αλλά τελικά συνειδητοποίησα ότι στην πραγματικότητα έχουν ένα σύστημα που έχει κατασκευαστεί για μια συγκεκριμένη ομάδα που είναι εγγυημένη για να γίνει πρωταθλήτρια. Είναι αστείο, αλλά συμβαίνει. Φέτος κέρδισε το 41ο της πρωτάθλημα. Αυτό τουλάχιστον δείχνει ότι κάτι δεν είναι σωστό. Αυτές οι νίκες τους έχουν δώσει την ευκαιρία να παίζουν συνεχώς στο Champions League, έχουν ένα σταθερό εισόδημα και γενικά αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους. Εχει μερικές «θυγατρικές» ομάδες που εξαρτώνται απόλυτα από τον «μεγάλο φίλο», όπου η μεγάλη ομάδα δίνει δανεικούς. Ποτέ δεν θα παίξουν στον Ολυμπιακό αυτοί οι παίκτες και τους αγοράζει για να τους δίνει από ομάδα σε ομάδα.
Αυτοί οι παίκτες είναι αρκετά καλοί για τον μέσο ποδοσφαιριστή μπορεί να είναι το κλειδί για την ομάδα τους, αλλά εναντίον του Ολυμπιακού συνήθως δεν παίζουν για κάποιο λόγο. Κάποιες φορές σημειώνουν και περίεργα γκολ... Για τον «Θρύλο» αν δεν είναι επιθυμητό το αποτέλεσμα μπορεί να υπάρξουν και εννιά λεπτά καθυστερήσεις!
Φυσικά, σε αυτό το σύστημα συμμετέχει και η διαιτησία η οποία είναι μερικές φορές πάρα πολύ... πιστή στους παίκτες αυτής της ομάδας. Σε γενικές γραμμές, το πρωτάθλημα φέτος το κέρδισαν από τον Ιανουάριο. Φυσικά, μπορεί να έχουμε κάνει λάθη, αλλά δεν ήταν δυνατόν να τους ανταγωνιστούμε.
Παίξαμε μαζί τους στο Κύπελλο στον ημιτελικό. Στον πρώτο αγώνα δεχτήκαμε δύο γκολ σε δέκα λεπτά, αλλά γρήγορα μειώσαμε και τότε ο παίκτης μας, Μίροσλαβ Στοχ δέχτηκε κόκκινη κάρτα επειδή έσπρωξε αντίπαλο, ο οποίος έκανε ακριβώς το ίδιο, αλλά πήρε κίτρινη κάρτα. Ένα τυπικό σύστημα των δύο μέτρων και σταθμών. Ο κύριος ένοχος ενός τέτοιου συστήματος είναι κυρίως η ομοσπονδία ποδοσφαίρου στην Ελλάδα για την παθητικότητα και την υπόθαλψη στις ιδιοτροπίες μιας ομάδας, που καταστρέφει συστηματικά το ποδόσφαιρο στη χώρα της.
Στη ρεβάνς έγιναν απίστευτα πράγματα που καθυστέρησαν την έναρξη του ματς για μία ώρα! Ενας οπαδός ξέφυγε κι έριξε ψάρια στον πάγκο του Ολυμπιακού. Το τέχνασμα, φυσικά ήταν αηδιαστικό, αλλά ο Ολυμπιακός ήθελε να μην παίξει καθόλου γι αυτό το λόγο και να πάρει το ματς στα χαρτιά με 0-3.
Τελικά το ματς έγινε νικήσαμε 1-0 τον Ολυμπιακό, φτάσαμε στον τελικό του Κυπέλλου, αλλά μετά τα όσα συνέβησαν σε αυτό το παιχνίδι μας αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από τα πλέι οφ, τα οποία είναι εντελώς άσχετα με το Κύπελλο! Επομένως δεν ήμασταν σε θέση να υπερασπιστούμε τη 2η θέση που πήραμε στην κανονική διάρκεια της περιόδου, άρα μείναμε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που η ομάδα στερείται τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να τα παρατήσει και θα παλέψει για την τιμωρία, πηγαίνοντας στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
Για το μπάτζετ του Ολυμπιακού και τον Μήτρογλου: «Εχει γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Χειρίζονται καλά τα οικονομικά τους. έκαναν καλές μεταγραφές και καλές πωλήσεις. Η μεταγραφή για παράδειγμα του Μήτρογλου στη Φούλαμ κόστισε 15 εκατ. ευρώ, παρόλο που ο ίδιος έμεινε εκτός πλάνων για πολλά παιχνίδια της Πρέμιερ Λιγκ και ο Μάγκατ έπαθε σοκ με το επίπεδο της ετοιμότητάς του. Στην Ελλάδα είναι πολύ πιο εύκολο να σκοράρει ο καθένας, όπως είπα νωρίτερα. Ας δούμε, λοιπόν, τι θα καταφέρει στο Παγκόσμιο Κύπελλο».


Για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: 

«Ένα 10-15% είναι άρρωστοι και δεν υπήρχε λόγος να τους εξηγήσουμε ότι τα καπνογόνα και η βία κάνουν κακό στην ομάδα. Υπήρχαν όμως κι αγώνες που ξέραμε ότι αν έπρεπε να κερδίσουμε το ματς έπρεπε να κάνουμε το γήπεδο κόλαση! Δεν θα ήθελα το παιδί μου βέβαια να είναι παρών σε τέτοια ματς»


Για τους λόγους που αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ: 

«Δεν ήθελα να ζω σε ένα περιβάλλον που τα πάντα λειτουργούσαν ανάλογα με το αποτέλεσμα. Επιπλέον, δεν ήθελα να μένω για μεγάλο χρονικό διάστημα μακριά από την οικογένεια μου. Ήθελα να φύγω το χειμώνα, αλλά πολλά από τα θέματα ήταν δεμένα σε μένα και θα ήταν άδικο να φύγω τότε. Εκτός αυτού, είμαι άμεσα υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο σύλλογος δεν πέτυχε τους στόχους του, δηλαδή, να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, να κερδίσει το κύπελλο και να κερδίσει την έξοδό του στα προκριματικά του Champions League. Με τον Ιβάν Σαββίδη παραμένουμε φίλοι, χωρίσαμε με πολιτισμένο τρόπο και του είμαι ειλικρινά ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε».


Για τις διαφορές ρωσικού κι ελληνικού ποδοσφαίρου


«Η έλλειψη χρημάτων. Ο ΠΑΟΚ πούλησε 14000 διαρκείας και είχε μέσο όρο 10-12 χιλιάδες κόσμου, ενώ σε κάποια ματς είχε και 30.000. Ο Εργοτέλης για παράδειγμα, τερμάτισε 7ος με 700-800 εισιτήρια, όμως ήταν ομάδα που είχε δανεικούς από τον Ολυμπιακό. Άλλη μια διαφορά είναι η ποιότητα των γηπέδων, καθώς και οι σχεδόν ανύπαρκτες υποδομές ενός αδύναμου πρωταθλήματος στο οποίο δεν υπάρχει καμιά επιθυμία για ανάπτυξη. Επίσης είναι κι ο Τύπος. Ο αριθμός των εντύπων είναι άνευ προηγουμένου και ειδικά αυτών που γράφουν για τον ΠΑΟΚ. Εγραφαν ανοησίες και ψέματα και κάθε μα κάθε μέρα έπρεπε να βγω να τα διαψεύδω».