efories_545_355.jpg
Σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προέκυψαν από το Κέντρο Ελέγχου Φυσικών Προσώπων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του έτους έως και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου 2014 ολοκληρώθηκαν 181 έλεγχοι, οι οποίοι συνολικά έχουν βεβαιώσει 25.430.558 ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εισπραχθεί 7.130.558 ευρώ.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, που μιλά για «σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», που προέκυψαν από το Κέντρο Ελέγχου Φυσικών Προσώπων Μεγάλου Πλούτου.

Φοροτεχνικοί: Το ζητούμενο είναι πώς θα πληρωθούν οι φόροι

Απαισιόδοξος είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δόβελος, αναφορικά με την είσπραξη φόρων. «Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν έσοδα, από έμμεσους ή άμεσους φόρους. Από ποιο εισόδημα, όμως, θα πληρωθούν, οι φόροι, είναι το ζητούμενο. Πρέπει να υπάρχει φορολογητέα ύλη –κι αυτή αποκτάται μόνον με την ανάπτυξη των εταιριών. Δεν μπορείς να αρμέγεις συνέχεια την ίδια αγελάδα, γιατί θα σκάσει», λέει χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του στη Ραδιοεφημερίδα του Fm100 και στο δημοσιογράφο Δ.Ι.Ασπροπούλη.

Ο κ. Δόβελος υπογράμμισε πως, εφέτος, η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογούμενων θα κληθεί να πληρώσει πολύ μεγαλύτερο φόρο, ενώ ειδικά για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με την κατάργηση του αφορολόγητου, τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και την καταβολή προκαταβολής που, για Α.Ε. και ΙΚΕ είναι ως και 80%, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα.

Εφικτός ο στόχος ελέγχων των μεγάλων επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος των Φοροτεχνικών υποστήριξε, τέλος, πως, ο στόχος των χιλιάδων ελέγχων που έθεσε, σήμερα, με εγκύκλιό του, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, είναι ανέφικτος, «εκτός κι αν θεωρείται έλεγχος αυτός που γίνεται από το γραφείο μιας εταιρίας, χωρίς κανείς να βγει και να επισκεφθεί επιχειρήσεις». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο στόχος ελέγχου των 600 μεγάλων επιχειρήσεων, που, επίσης, τέθηκε, είναι εφικτός και πρέπει να ολοκληρωθεί.