efimerides_05.jpg
Με μια ματιά τα πρωτοσέλιδα όλων των σημερινών εφημερίδων:

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δίλημμα πρόωρων εκλογών

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ψήφο για συνέχιση του βίου της κυβέρνησης συνεργασίας – ή προσφυγή στις κάλπες μετά τις ευρωεκλογές, είναι το δίλημμα που έθεσε ουσιαστικά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανοίγοντας τα χαρτιά του χθες, έπειτα από το τετ-α-τετ που είχε με τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ: Βενιζέλος: Χωρίς εμάς κυβέρνηση δεν υπάρχει

Η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Το τέλος του Βενιζέλου

Η εφημερίδα γράφει ότι "το (πολιτικό) τέλος έρχεται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να το μετατρέψει σε κυβερνητική κρίση. Δεκαοκτώ μέρες πριν από τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση και την κάλπη των ευρωεκλογών, που διαπιστώνει ότι η Ελιά θα «ξεραθεί» με ποσοστά πολύ κάτω του 10%, συνεχίζει τον χυδαίο εκβιασμό του προς τους πολίτες".

ΕΘΝΟΣ: Εγχειρίδιο επιτυχίας για τις Πανελλαδικές

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πολύτιμα μόρια μπορούν να κερδίσουν οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων αποφεύγοντας το εύκολο λάθος και βελτιώνοντας τη γενική εικόνα του γραπτού τους. Ειδικευμένοι καθηγητές και πεπειραμένοι διορθωτές επισημαίνουν τα σημεία-παγίδες ανά μάθημα, τα οποία είναι ικανά να στερήσουν ακόμη και την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ησίοδος: «Το Πέμπτο Γένος (το δικό μας!) θα το καταστρέψει ο Ζευς»

Σύμφωνα με την εφημερίδα "συγκλονιστικά τα όσα έγραψε ο αρχαίος ποιητής πριν από 2.800 χρόνια στα «Εργα και Ημέραι» και τη «Θεογονία»".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ευνοϊκότερα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα

Η εφημερίδα γράφει ότι "τα εισοδηματικά όρια αυξάνονται στα 6.500 από 6.000 ευρώ για άγαμους, στα 9.750 ευρώ από 9.000 για έγγαμους με ένα παιδί, στα 10.833 ευρώ από 10.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο ΟΟΣΑ αδειάζει κυβέρνηση και Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο ΟΟΣΑ αδειάζει με τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία τόσο τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της κυβέρνησης όσο και αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιμά διατήρηση μιας ήπιας ύφεσης το 2014, με νέα κάμψη των επενδύσεων, συνέχιση του αποπληθωρισμού το 2014 και το 2015 στο -1%, ενώ θεωρεί εξαιρετικά δύσκολη και αργή τη μείωση της ανεργίας (27% περίπου)".

ΕΣΤΙΑ: Σοβαρό λάθος του κ. Βενιζέλου

Η εφημερίδα γράφει "το 2012, μετά τις επαναληπτικές εκλογές, ο κ. Βενιζέλος επέδειξε υπεύθυνη στάση και εστήριξε την Κυβέρνηση Σαμαρά. Ομως τώρα απειλεί με νέα κυβερνητική κρίση. Και ερωτάται: Τι θέλει επί τέλους το ΠΑΣΟΚ; Να οδηγήση σε νέο πολιτικό αδιέξοδο;"

Η ΑΥΓΗ: Σύρονται σε «εκλογές - δημοψήφισμα»

Σύμφωνα με την εφημερίδα "δημοψήφισμα για τη σωτηρία ενός από τα σημαντικότερα κοινωνικά αγαθά όπως είναι το νερό, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης και 25ης Μαΐου, καθώς, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ,«κάθε ψήφος στον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τη Ρένα Δούρου θα είναι ψήφος για τη σωτηρία του νερού»".

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ: Δώρο σε εμπόρους της εκπαίδευσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα "πέρασε κατά πλειοψηφία η τροπολογία Αρβανιτόπουλου στο νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ για τις λαϊκές αγορές (!), η οποία ρυθμίζει μεταξύ άλλων την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τρίτων χωρών, που παρέχονται από κολέγια πιστοποιημένα ή «παραρτήματα» (franchise) ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Τρίβουν τα χέρια τους αμερικανικά εκπαιδευτήρια και γνωστοί Ελληνες επιχειρηματίες που πίεζαν επί χρόνια γι΄αυτή την εξυπηρέτηση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Διάσταση απόψεων για το ενδεχόμενο αστάθειας

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μήνυμα ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν κινδυνεύει, απέστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον απόηχο των τοποθετήσεων του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου πως το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν η «Ελιά» αποδοκιμαστεί στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και δήμο

Η εφημερίδα αναφέρεται στη διαμάχη Ιωαννίδη – Τζιτζικώστα για την καμπάνια VeryMacedonia και στα όσα είπε ο Σταύρος Καλαφάτης για τις εξαγγελίες Μπουτάρη.

Ο ΛΟΓΟΣ: Πανικός στην συγκυβέρνηση

Σύμφωνα με την εφημερίδα "στη σημασία της ύπαρξης πολιτικής και κυβερνητικής σταθερότητας στάθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανάπτυξη και λιτότητα πάνε μαζί στο δρόμο της ΕΕ και των μονοπωλίων

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η ανάπτυξη για το κεφάλαιο και όχι για το λαό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε ανάκτηση των τεράστιων απωλειών, που είχε η εργατική τάξη τα προηγούμενα χρόνια, και συνεχίζει να έχει, και συνολικά τα λαϊκά στρώματα. Επιστροφή, δηλαδή, στο παρελθόν δεν πρόκειται να υπάρξει, γι΄αυτό η λύση για το λαό βρίσκεται προς τα μπρος. Στο δρόμο της κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων και της αποδέσμευσης από την ΕΕ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους με το λαό στην εξουσία".

ΤΑ ΝΕΑ: Μεταξύ κάλπης και... φυλακής

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με χειροπέδες οδηγούνται σήμερα από τη φυλακή στη Βουλή για να αντικρούσουν το νέο δικαστικό αίτημα για άρση της ασυλίας τους οι βουλευτές Μπούκουρας και Γερμενής. Την προσωπική του αντίθεση στο να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σούπερ χάπι σώζει καρδιές και ζωές

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για νέα ανακάλυψη για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας. Το πολυχάπι 4 σε 1, συνδυάζει δύο φάρμακα πίεσης του αίματος, στατίνες και ασπιρίνη, έδειξε ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη και την υπέρταση. Το φθηνό χάπι αντικαθιστά την ανάγκη για κοκτέιλ φαρμάκων για τη θεραπεία καρδιακών.

Espresso: Τόσο γρήγορα;

Η εφημερίδα αναφέρεται στο διαζύγιο ηθοποιού με τη δημοσιογράφο σύζυγό του (των Κώστα Αποστολάκη και Αμέλια Αναστασάκη).

Kontranews: Βάρεσαν διάλυση πριν τις εκλογές και τη μεγάλη συντριβή

Σύμφωνα με την εφημερίδα "βάρεσε διάλυση ο ετοιμόρροπος έτσι κι αλλιώς κυβερνητικός συνασπισμός μετά τα διλήμματα Βενιζέλου τα οποία προκάλεσαν έμφραγμα στο Μαξίμου αφού ανέτρεψαν ριζικά τη στρατηγική και την τακτική της Ν.Δ. για την κρίσιμη αναμέτρηση των ευρωεκλογών".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οι ξένοι επιστρέφουν

Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών μπαίνει ξανά η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα μηνύματα που έρχονται από διάφορα «μέτωπα» το τελευταίο διάστημα. Η επιστροφή της χώρας στις αγορές με την επιτυχή έκδοση του ομολόγου αλλά και οι ενδείξεις σταθεροποίησης της οικονομίας λειτουργούν, όπως φαίνεται, καταλυτικά στην αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος".

H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Υπό αναβάθμιση από τη Fitch η περιφέρεια της Ευρωζώνης

Η εφημερίδα τονίζει ότι "λίγες ώρες μετά τη νέα δέσμευση του Eurogroup ότι μετά το καλοκαίρι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο οίκος Fitch σε χθεσινή έκθεσή του αναφέρει την ισχυρή πιθανότητα να προχωρήσει στην αναβάθμιση των αξιόχρεων της περιφέρειας της Ευρωζώνης, φυσικά και της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση ενός καλού σεναρίου οικονομικής ανάπτυξης και υποχώρησης του χρέους".