Προβάδισμα 3,6 μονάδων δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές το ινστιτούτο ερευνών PollWatch, επικαλούμενο στοιχεία από έρευνες των εταιρειών Palmos και Alco που διεξήχθησαν στις 14 και 15 Μαΐου.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το PollWatch, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 29,6% και 7 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο και η ΝΔ 26% και 6 έδρες. Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι με 8% και 2 έδρες, η Ελιά με 6,5% και μία έδρα, το ΚΚΕ με 6% και μία έδρα, οι ΑΝΕΛ με 5,1% και μία έδρα και η ΔΗΜΑΡ με 3,2% και μία έδρα.

Παράλληλα το PollWatch για την προεδρία της Κομισιόν προβλέπει πρωτιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά με απώλεια εδρών σε 217 από 275. Δεύτεροι έρχονται οι Σοσιαλδημοκράτες με 201 έδρες από 194. Άνοδο καταγράφει και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που φαίνεται να αυξάνει τις έδρες σε 53 από 36.

Επιπλέον, αύξηση των εδρών, από 32 σε 95, προβλέπεται για ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε καμία από τις παρατάξεις του Ευρωκοινοβουλίου, με πολλούς από αυτούς να προέρχονται από το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν και το ολλανδικό Κόμμα Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία την πρωτιά συγκεντρώνει κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενώ στην Ιταλία η «Λίστα Τσίπρα» προβλέπεται να πάρει ποσοστό 4% και τρεις έδρες.