oikodomi_03.jpg
Ως το 2024 έχουν προγραμματιστεί δίκες, στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ανθρώπων που ζητούν να υπαχθούν στον πτωχευτικό νόμο για να γλιτώσουν από τον πλειστηριασμό το σπίτι τους!

 

Σύμφωνα με στοιχεία από το αρμόδιο τμήμα του Ειρηνοδικείου, από το 2011 έως σήμερα 16.437 πολίτες ζήτησαν την υπαγωγή τους στο Νόμο για να σώσουν τα σπίτια τους από πλειστηριασμούς, αφού αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους. Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί μόλις 1010 αποφάσεις! Μάλιστα έχουν κλείσει οι δικάσιμες ημερομηνίες μέχρι και το Μάρτιο του 2024!

Οι περισσότεροι από αυτούς που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια είναι άνεργοι και αδυνατούν να καταβάλουν οποιαδήποτε δόση από τα δάνειά τους, κινδυνεύοντας έτσι να ρευστοποιηθούν οι κατοικίες τους.

Τα στοιχεία αυτά δημοσιοποιησε ο υποψήφιος δήμαρχος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος δήλωσε ότι σε πρόταση της παράταξής του «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη», που έχει καταθέσει εδώ και τέσσερα χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, περιλαμβανόταν εκτός από την παροχή δωρεάν νομικής υποστήριξης προς τους δανειολήπτες, το σταμάτημα των πλειστηριασμών της α΄ κατοικίας.

«Χρειάζονται ‘‘σεισάχθεια’’, διαγραφή χρεών, απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχειας, διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου, διαγραφή των τόκων υπερημερίας. Κανένας πολίτης μόνος του στην κρίση χωρίς στέγη, τροφή, νερό, ρεύμα και μόρφωση», κατέληξε.