Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, όπου εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών, αλλά και των δημοτικών εκλογών. Για "Σαμαράς gate" έκανε λόγο. Χαιρετισμό απηύθυναν ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου.  Ρεπορτάζ: Μιχάλης Τσαβδαρίδης- Φωτογραφίες: dimgalatas>>>

Με μια ομιλία, που είχε παλμό, κόσμο, πάθος και πολλά "καρφιά" στον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τη συγκυβέρνηση και τις πολιτικές, που ακολουθούνται, εγκαινιάστηκε η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Μαΐου. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι και υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε η σημερινή ομιλία του συγκέντρωσε και το βλέμμα της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μνημονεύοντας τη Θεσσαλονίκη, που κάποιοι προσπαθούν να την ξεγράψουν. Ταυτόχρονα εξήρε την αθρόα συμμετοχή του κόσμου στην εκδήλωση, που αποτελεί την καλύτερη δημοσκόπηση. Άλλωστε οι υπόλοιποι πολιτικοί, δεν μπορούν να βγουν και να μιλήσουν στον κόσμο. Δεν μπορούν να τον κοιτάξουν στα μάτια, γιατί τον κορόιδεψαν. 
Ζήτησε η 18η Μαΐου να αποτελέσει πρόδρομο τριπλής νίκης, να περάσει δηλαδή ο κ. Μηταφίδης στον Β' γύρο των δημοτικών εκλογών, όπως και η κ. Χαραλαμπίδου στην περιφέρεια, αλλά και να υπάρξει νίκη στο δημοψήφισμα για την μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πόλη της Θεσσαλονίκης ξανά χαρακτηρίζοντάς την "πόλη αγώνων", πόλη, που αντιστέκεται, αλλά και πόλη των σύγχρονων κινημάτων. Είναι όμως και πόλη πολλών εξαθλιωμένων εργαζομένων- απολυμένων της ΕΤ3, απεργών της Coca Cola, απολυμένων καθηγητών, σχολικών φυλάκων, καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. 
Σε όλους αυτούς, που αντιστέκονται και αγωνίζονται απέναντι στην "ακροδεξιά Σέχτα του Σαμαρά- Βενιζέλου", στέλνει το σύνθημα- ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ.
Στη συνέχεια διερωτήθηκε πόσα κομμάτια εθνικής κυριαρχίας πρέπει να ξεπουλήσει η Ελλάδα, πόσες εκπτώσεις στη δημοκρατία πρέπει να υποστεί, πόση ταπείνωση, πόσα ψεύτικα success story, πόσο Σαμαρά, Βενιζέλο, Μπαλτάκο, Άδωνι, Βορίδη, πρέπει να αντέξει ο Ελληνικός λαός για να πάρει μερικά ξεροκόμματα από τους δανειστές του. Η απάντηση, που καθημερινά δίνει η Κυβέρνηση είναι η χειρότερη.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση Μπαλτάκου, κάνοντας λόγο για μια πρωτοφανή θεσμική, πολιτική, και ηθική κατάπτωση. Ουσιαστικά το δεξί χέρι του Σαμαρά, συνομιλούσε με το δεξί χέρι του φυλακισμένου ναζιστικού Φύρερ. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας, που να μην πιστεύει πως ο Σαμαράς, ΔΕΝ γνώριζε. 
Τις υπόγειες σχέσεις των δύο κομμάτων τις γνώριζαν και τις "παπαγάλιζαν" γνωστοί δημοσιογράφοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ το κατήγγειλε, αποκλείεται να μην είχε καταλάβει τίποτα ο Σαμαράς. Άρα υπάρχει "Σαμαράς gate", γιατί ο Μπαλτάκος ήταν ο έμπιστος του πρωθυπουργού.
Είναι αυτός, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, που έδινε γραμμή αντικομμουνισμού στην κυβέρνηση, που "έκοψε" τον αντιρατσιστικό νόμο και που θεωρούσε τον χειρότερο εχθρό της χώρας την Αριστερά.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο μίλησε με σεβασμό για τη ΝΔ, λέγοντας πως μπορεί τα δυο κόμματα να χωρίζονται από βαθιές ιδεολογικέ διαφορές, όμως η ΝΔ από το 1974 είχε διαχωρίσει τη θέση της απο την ακροδεξιά. Ωστόσο ο κ. Σαμαράς τώρα την έχει μετατρέψει σε ένα μείγμα ΠΟΛ.ΑΝ και "δικτύου 21". Για τη Χρυσή Αυγή, υπήρχαν 32 φάκελοι στη δικαιοσύνη. Έπρεπε όμως να δολοφονηθεί ο Παύλος Φύσσας για να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες. 
Ο Αντώνης Σαμαράς ουσιαστικά "ξέπλυνε" και έκανε συνεργάτες του ακροδεξιούς (Βορίδη, Γεωργιάδη, Λαζαρίδη). Για όλα αυτά πρέπει να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή. 
Μπορεί όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάκος να είναι ο φυσικός αυτουργός, όμως ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο ηθικός αυτουργός. Διαμέσου των ΜΜΕ παρουσίαζαν τη Χρυσή Αυγή σαν μια δύναμη αμφισβήτησης, δύναμη αντίδρασης. Είναι όμως το μακρύ χέρι του συστήματος. Η Χρυσή Αυγή δεν τα βάζει με την αδικία. Εναντιώνεται απέναντι στους κολασμένους της γης, που προσπαθούν μέσω της χώρας μας, να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Στη συνέχεια επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως είναι υπόλογος για την κατάσταση αυτή, στηρίζοντας την "Ακροδεξιά Σέχτα". Πρωταγωνιστεί σε μια κωμωδία και λέει ότι φτιάχνει την Κεντροαριστερά. Με ποιο τρόπο όμως, στηρίζοντας την ακροδεξιά; Όσοι ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, είπε χαρακτηριστικά πρέπει να γνωρίζουν πως έχουν ιδιοκτήτη, γιατί έτσι συμπεριφέρεται προς το κίνημα, και ο"ιδιοκτήτης" τους τούς καλεί τώρα να στηρίξουν το Σαμαρά, τον Μπαλτάκο, και όλους τους υπόλοιπους, με οδηγό τη Μέρκελ!
Στη συνέχεια έκανε λόγο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την οικονομία σαν το μεγάλο της επίτευγμα. Είναι όμως οι ίδιοι, που την διέλυσαν, έφεραν την ύφεση, την ανεργία και την απόγνωση.
Ετοιμάζονται να στήσουν την ιστορία του success story. Δεν τους "έκατσε" όμως ο οίκος αξιολόγησης, αλλά ούτε και η στημένη έξοδο στις αγορές. Αφού λοιπόν μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα παράδεισο ανασφάλιστης εργασίας, μεροκάματου των 300 ευρώ, αφού ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία,  κάνουν λόγο για βιώσιμο χρέος. 
Υπάρχει όμως άλλος δρόμος και αυτός είναι της αντίδρασης. Διαχρονικά αν δεν είχε αντιδράσει ποτέ η Ελλάδα ακόμα θα ήταν κάτω από Οθωμανικό, Γερμανικό ζυγό, αλλά και δέσμια της Χούντας. 
Ο δρόμος, που πρέπει να βαδίσει είναι δύσκολος και απαιτείται σύγκρουση με τα κατεστημένα. Πρέπει να πολεμηθούν οι διεθνείς αγορές και τα χρηματοπιστωτικά κέντρα, που κρατούν δέσμια την Ελλάδα. 
Στη μάχη αυτή θα συμπορευθεί και ο Ελληνικός λαός και η προοπτική είναι να μεταφερθεί και στην Ευρώπη, αυτό το αίσθημα της ανατροπής και μιας νέας προοπτικής για τους λαούς της Ευρώπης. Προοπτική, που θα βασίζεται στις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Στη συνέχεια προϊδέασε τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Αυτό μπορεί να αγχώνει τη Γερμανία, που με την κρίση αυτή έβγαλε πάνω από 40 δισ. ευρώ μόνο από την αύξηση των ομολόγων. Θα αγχωθεί πλέον η Γερμανία, γιατί για πρώτη φορά θα έχει απέναντί της κάποιον, που θα διαπραγματευτεί. Κάποιον, που θα κάτσει από την απέναντι πλευρά του τραπεζιού και όχι στην ίδια με την Τρόικα και τη Μέρκελ.

Χαιρετισμός από Μηταφίδη- Χαραλαμπίδου

Πριν την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στο βήμα ανέβηκαν ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφιδης και η υποψήφια περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Δέσποινα Χαραλαμπίδου.
Ο κ. Μηταφίδης επιτέθηκε στον Γιάννη Μπουτάρη χαρακτηρίζοντάς τον "Βενιζελικότερο του Βενιζέλου" και με αφορμή την ιδέα του για την εθελοντική βοήθεια των ΚΑΠΗ στην εκκαθάριση των χώρων πρασίνου από ναρκομανείς, τόνισε πως αυτά τα κάνει η Χρυσή Αυγή. Ζήτησε την ψήφο των συμπολιτών του για να βγει η πόλη από το σκοτάδι και για να πάρουν "τα όνειρά μας εκδίκηση". Γι' αυτό η μόνη λύση είναι η στροφή στα Αριστερά.
Η κ. Χαραλαμπίδου από την πλευράς της έκανε λόγο για μια διαρκή μάχη, που ξεκίνησε από τον Ιούνιο του 2012. Είναι μια μάχη προς τον φασισμό, τα μνημόνια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη φτώχεια. Είναι μια μάχη απέναντι στην αντίληψη, που θέλει την περιφέρεια βουβή. Μια μάχη απέναντι στα τζάκια. Είναι παράλληλα μια μάχη για τις αγωνίες της νέας γενιάς, για τους απολυμένους καθηγητές, σχολικούς φύλακες, απεργούς της Coca Cola, μια μάχη για να κερδίσουν τα κοινωνικά κινήματα μέσα σε μια συντηρητική περιοχή. Πρέπει να αγωνιστούμε για να γυρίσουμε από τη δεκαετία του 1960, που μας πήγε το μνημόνιο είπε χαρακτηριστικά. 
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να μην ιδιωτικοποιηθεί το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ, ενώ ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή του περιβάλλοντος στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Τα παραλειπόμενα της ομιλίας

- Από νωρίς είχε συγκεντρωθεί κόσμος στα σκαλιά του συνεδριακού μεγάρου "Ιωάννης Βελλίδης"

- Μεγάλο το ενδιαφέρον για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Τουλάχιστον ένα πούλμαν σταμάτησε έξω από το Βελλίδειο και άφησε κόσμο, από τις γύρω περιοχές, που ήθελε να παρευρεθεί στην ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ

-Ενθουσιώδης η υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα, που μπήκε στην αίθουσα του Βελλιδείου με ηχητικά από ομιλίες του για την Ευρώπη και την ελληνική κρίση.

-Παρόντες βουλευτές (Αγαθοπούλου, Κουράκης), υποψήφιοι δήμαρχοι (Χρήστος Γιαννούλης στην Πιερία), και σύμβουλοι από διάφορους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο πρύτανης του Αριστοτελείου Γιάννης Μυλόπουλος.

- Η ζέστη και τα φώτα στο Βελλίδειο ανάγκασαν τον Αλέξη Τσίπρα κάποια στιγμή να βγάλει το σακάκι του.

- Ιδιαίτερα κινητικός ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αρβανίτης, που συνεχώς επέβλεπε τα της ομιλίας.