Αυξημένα αντανακλαστικά καλούνται να επιδείξουν οι χρήστες του facebook, καθώς νέος, επικίνδυνος ιός διακινείται κατά τις τελευταίες ημέρες στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως έχει διαπιστωθεί, ο νέος ιός «προσβάλει» αρχικώς ένα χρήστη. Στη συνέχεια,  στέλνει στους φίλους του χρήστη προσωπικά μηνύματα, τα οποία περιέχουν υβριστικό περιεχόμενο ή δήθεν αναφορές για φωτογραφίες και βίντεο που αναρτώνται στο δίκτυο από άλλον χρήστη. Παράλληλα, τους επισυνάπτει link με  συνημμένο αρχείο. Αυτό το συνημμένο αρχείο φέρει την κατάληξη «.rar».

Όταν οι χρήστες ανοίξουν το μήνυμα με τον ιό, αυτό προωθείται αυτομάτως και στους δικούς τους φίλους, με αποτέλεσμα η εξάπλωση του κακόβουλου λογισμικού να γίνεται ανεξέλεγκτη.

Τρόποι προστασίας

Ειδικοί της πληροφορικής επισημαίνουν ότι οι χρήστες του facebook, για να προστατευτούν αποτελεσματικά, θα πρέπει να διαγράφουν αμέσως κάθε ύποπτο μήνυμα που λαμβάνουν στο φάκελο εισερχομένων μηνυμάτων της κοινωνικής υπηρεσίας (inbox).

Στην περίπτωση που ανοίξουν το επικίνδυνο μήνυμα ή έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό, θα πρέπει να καθαρίσουν την προσωρινή μνήμη όλων των φυλλομετρητών (browsers) του υπολογιστή τους (Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome κ.ά.). 

Παράλληλα, θα πρέπει να αλλάξουν τον κωδικό πρόσβασής τους στο facebook και  να ενημερώσουν το πρόγραμμα Antivirus που χρησιμοποιούν με νέα, ανανεωμένη  έκδοση.