Αντιπροσωπεία του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη επισκέφτηκε σήμερα τα γραφεία του Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Μουσουλμάνων Μακεδονίας-Θράκης όπου συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο και μέλη του Συλλόγου. Στη συζήτηση που είχαν αναδείχτηκαν τα θέματα που απασχολούν τους μουσουλμάνους οι οποίοι ζουν στη Θεσσαλονίκη και κυρίως τα ζητήματα χώρων λατρείας και ταφής των ομοθρήσκων τους. Στη συνάντηση συμμετείχε ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό Ισμαήλογλου Γκιουνέρ.
Σε δηλώσεις του ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης τόνισε: «Είμαστε περήφανοι για την πολυπολιτισμική παράδοση της πόλης στην οποία ζούμε. Άλλωστε η παράταξή μας έχει πρωταγωνιστήσει σε κάθε αγώνα για ίσα δικαιώματα σε όλους χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.
»Δυστυχώς και σε αυτό τον τομέα η υποκρισία και η ασυνέπεια του απερχόμενου δημάρχου είναι ολοφάνερη. Για ακόμη μια φορά ο κ. Μπουτάρης εμφανίζεται με τους ‘‘διαφορετικούς’’ στα λόγια, αλλά με τους μισαλλόδοξους στην πράξη. Οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας συνεχίζουν να έχουν ένα ημιυπόγειο για χώρο λατρείας και ακόμα τραγικότερο δεν έχουν χώρο ταφής των ομόθρησκών τους.
»Εμείς δεσμευόμαστε ότι καθένας θα μπορεί να εκτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα με το σεβασμό και την αξιοπρέπεια που απαιτούνται για τους χώρους λατρείας όλων των συμπολιτών μας. Άλλωστε η παράταξή μας και -το σημαντικότερο- η πόλη μας, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί δείχνοντας σεβασμό προς τη διαφορετικότητα. Το αντίθετο: το ‘‘διαφορετικό’’ είναι πλούτος και η καθολικότητα των δικαιωμάτων αδιαπραγμάτευτη ιστορική κατάκτηση.
»Το ίδιο δεσμευόμαστε και για τη χωροθέτηση μουσουλμανικού νεκροταφείου άμεσα, κάτι για το οποίο είχαμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση το Μάρτιο του 2013 στο δημοτικό συμβούλιο. Αλλά για ακόμη μια φορά εμείς, και το σημαντικότερο, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας, εισπράξαμε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και την υποκρισία της διοίκησης Μπουτάρη».