Από φέτος οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων δε θα είναι υποχρεωμένοι να στήνονται στις ουρές για την παραλαβή των βεβαιώσεων για τις συντάξιμες αποδοχές τους.

Με απόφασή του το υπουργείο Εργασίας καθορίζει το σύνολο των αποδοχών να συμπεριλαμβάνεται στην προσυμπληρωμένη ηλεκτρονική φορολογική δήλωση που θα υποβάλλεται μέσω του συστήματος Taxis. Οι συνταξιούχοι θα μπορούν, επίσης, να επιβεβαιώσουν τα προσυμπληρωμένα στοιχεία από ηλεκτρονικές βεβαιώσεις στους δικτυακούς τόπους των ταμείων και της ΗΔΙΚΑ. (www.idika.gr).

«Άλμα προόδου» χαρακτήρισε το νέο σύστημα ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και υπογράμμισε ότι σηματοδοτεί το «πέρασμα της λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας σε μιαν άλλη εποχή. Αντιμετωπίζεται φοροδιαφυγή ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω της απόκρυψης εισοδημάτων από συντάξεις και της έλλειψης διασταυρώσεων, ενώ παράλληλα, από την κατάργηση της σχετικής γραφειοκρατίας, προκύπτει εξοικονόμηση 4 εκατ. ευρώ ετησίως. Για να γίνουν όλα αυτά, χρειάστηκε βούληση, σχεδιασμός και πάνω απ' όλα η οργανωτική αναβάθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, η οποία απέδωσε καρπούς» κατέληξε ο υπουργός Εργασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ