Τις… δυνάμεις τους μέτρησαν, το πρωί, σε ειδική σύσκεψη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, τα μέλη του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντικών οργανώσεων, ενόψει αντιπυρικής περιόδου.


Όπως υπογραμμίστηκε στη σύσκεψη, από τον υποδιοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Σιμιτσή, στην αντιπυρική περίοδο, στο νομό, θα χρησιμοποιηθούν 55 υδροφόρες, 25 ειδικά οχήματα και 62 βοηθητικά. Τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης θα απαρτίζουν 401 μόνιμοι πυροσβέστες,  215 πενταετούς υποχρέωσης και αναμένονται και εποχικοί υπάλληλοι.

Από την πλευρά του, ο δήμος Θεσσαλονίκης, θα διαθέσει 10 υδροφόρες και σκαπτικά μηχανήματα, ενώ θα γίνει διαγωνισμός για τη μίσθωση άλλων δέκα υδροφόρων.

Στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου ρίχνονται και τα μέλη 26 εθελοντικών ομάδων, που, επίσης, πήραν μέρος στη σύσκεψη.

Ανακοινώθηκε, ακόμη, πως το 2013 οι δασικές πυρκαγιές στο νομό ήταν, κατά 46%, αυξημένες από το 2012 (ξέσπασαν 315 πυρκαγιές σε αγροτοδασικές εκτάσεις και μόνον δύο στο Σέιχ Σου, που έκαψαν μόλις 500 τετραγωνικά μέτρα δάσους).

Η αναπληρώτρια δασάρχης Θεσσαλονίκης, Ελένη Αγγελίδου ανακοίνωσε πως ο καθαρισμός των δασικών δρόμων θα γίνει στις αρχές Ιουλίου. Πρόσθεσε πως από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης ζητήθηκαν, γι αυτόν τον σκοπό , 100.000 ευρώ από το αρμόδιο υπουργείο.

Στη θερινή περίοδο, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα στρατοπεδεύσουν δύο Καναντέρ κι ένα μισθωμένο ελικόπτερο, για τις ανάγκες πυρόσβεσης της Βόρειας Ελλάδας. Σε περίπτωση ανάγκης θα επιστρατευθούν πυροσβεστικά αεροσκάφη και από άλλες περιοχές της χώρας.