mpoutaris_apologismos_20140410_05.JPG
«Δώσαμε ανάσα ζωής στη Θεσσαλονίκη». Με αυτό το σύνθημα επαναδιεκδικεί την ψήφο των Θεσσαλονικέων ο Γιάννης Μπουτάρης. Με αυτό το σύνθημα παρουσίασε τον απολογισμό της θητείας του.
 
Στην εισήγησή του, απέφυγε να απαντήσει στην πρόκληση του Σταύρου Καλαφάτη, επίσης υποψηφίου για την δημαρχία της Θεσσαλονίκης: «Κάποια στιγμή θα γίνει», περιορίστηκε να πει.

mpoutaris_apologismos_20140410_06.JPG
Επανέλαβε, για το θέμα της τροπολογίας που του επιτρέπει συμμετοχή στις εκλογές ότι… «δεν υπάρχει τροπολογία, αλλά ξεκαθάρισμα μιας πολύ ομιχλώδους κατάστασης στο ζήτημα της εκλογιμότητας του δημάρχου και αφορά σε πολλούς δημάρχους της χώρας, γι΄ αυτό άλλωστε υπήρξε και σχετικό αίτημα της ΚΕΔΕ». Προσπαθώντας να… πετάξει τη μπάλα στην εξέδρα, είπε (πολύ πετυχημένα, ομολογουμένως) ότι δεν περίμενε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου να κερδίσει αναγνωρισιμότητα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν τον βοηθά να ασκήσει τα καθήκοντά του.
mpoutaris_apologismos_20140410_03.JPG
Είπε, ακόμη:

Για το θέμα της παραχώρησης του λιμανιού από το ΤΑΙΠΕΔ πως απορρίπτει την πώληση και δέχεται την παραχώρηση βασικών υπηρεσιών. Προανήγγειλε συζήτηση για το θέμα με την παρουσία φορέων στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Για τον τουρισμό ότι η διοίκησή του έβαλε τέλος στην εσωστρέφεια, με στοχευμένη τουριστική πολιτική για την προσέλκυση επισκεπτών από Ρωσία (αύξηση 371%), Ισραήλ (358%), Τουρκία (266%) και Βαλκάνια.

mpoutaris_apologismos_20140410_02.JPG
Για τις κοινωνικές δομές πως δημιούργησε «δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης. Με νέες δομές κοινωνικής προστασίας και στήριξης, υπερδιπλασιασμό των κονδυλίων του προϋπολογισμού του Δήμου για δράσεις κοινωνικής πολιτικής, συμπράξεις με την κοινωνία από τις οποίες εξασφαλίστηκαν πάνω από 2 εκ. ευρώ σε χορηγίες, ένταξη των δημοτικών παιδικών σταθμών στο ΕΣΠΑ και μείωση των τροφείων έως 65%».
Για τα έργα ότι προτιμήθηκαν «μικρά, αλλά εφικτά έργα που ανακτούν δημόσιο χώρο για τους πολίτες», στις γειτονιές, όπως οι παιδικές χαρές.

Για την καθαριότητα ότι εξασφαλίστηκαν 22 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέο στόλο απορριμματοφόρων και εκσυγχρονισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ότι το νέο σύστημα ανακύκλωσης είναι αποτελεσματικό κι ότι μειώθηκε το κόστος αποκομιδής κατά 12,7% και τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη περισσότερο από 20%.

Για τα οικονομικά του δήμου ότι εξασφαλίστηκαν 70 εκ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους, παρά τις μειώσεις από τον κρατικό κορβανά κι ότι μειώθηκε το λειτουργικό κόστος του Δήμου κατά 25% και τα δημοτικά τέλη περισσότερο από 20%.
mpoutaris_apologismos_20140410_01.JPG
Δήλωσε, τέλος, «συνηθισμένος άνθρωπος, που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον παραλογισμό στην Αυτοδιοίκηση, με κοινή λογική».