Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση θα φιλοξενηθεί από αύριο Παρασκευή 4 Απριλίου και για δέκα ημέρες στο διατηρητέο κτίριο της Ιονικής Τράπεζας στην πλατεία Ελευθερίας. Πρόκειται για την Έκθεση Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών για τη Θεσσαλονίκη με τις προτάσεις 200 αρχιτεκτονικών ομάδων που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και τη δημιουργία και ανάκτηση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και την ανάδειξη χώρων "τοπόσημου", που προκήρυξε ο δήμος Θεσσαλονίκης για την πόλη.
Η έκθεση αποτελεί πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της προώθησης της αρχιτεκτονικής δημιουργίας και αποσκοπεί στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος ενός διευρυμένου κοινού για τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, μέσω ενός διαφορετικού τρόπου έκθεσης με τη δημιουργία μιας «εγκατάστασης», ενός μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος με στόχο την αλληλεπίδρασή του με τους επισκέπτες, οι οποίοι  καλούνται όχι απλώς να το «δουν» αλλά να το «βιώσουν».
Για τον λόγο αυτό η έκθεση θα πλαισιωθεί με πλήθος δράσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, εκδηλώσεις λόγου για θέματα που απασχολούν την αρχιτεκτονική και την πόλη και θα κορυφωθεί με τη συνάντηση του Πανελληνίου Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων της χώρας, το Σάββατο και την Κυριακή 12 και 13 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη.
Στις εκδηλώσεις θα συζητηθούν το θεσμικό πλαίσιο των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, το ζήτημα της πεζοδρόμησης της λεωφόρου Νίκης, η παρουσίαση των ανασκαφών για το μετρό και η διεκδίκηση του αρχαιολογικού τοπίου στο σταθμό Βενιζέλου, η πόλη και το ελληνικό σινεμά, η αποτύπωση της ιστορικής και συλλογικής μνήμης στο αστικό τοπίο. Πειραματικά μουσικά σύνολα της πόλης θα πλαισιώσουν πολλές από τις εκδηλώσεις.